2010 m. vasario 26 d., penktadienis

Meskite tampytis prieš startą!












Neišmanus pasitampymas prieš startą nieko vertas. Nauji tyrimai atskleidžia, kad jis gali net sumažinti raumenyno pajėgumą ir pabloginti rezultatą. Neverta tikėtis šitaip išvengti mėšlungio ar apsisaugoti nuo traumų.

Viską argumentuotai apibendrina Rikis Morisas savo straipsnelyje „Running planet“: neteksite nuo 9 iki 28% ištvermės!

Štai ir graikai jau senokai nustatė: statiškas tempimas mažina raumens pajėgumą.

Todėl amerikiečių futbolininkams siūlomas dinamiškas tampymasis.

Tūlas Danny Dreyer JAV išleido knygą „Či bėgimas“, kurioje pristato savo treniruočių metodiką bėgikams, derinančią tai či, jogos ir dar galai žino kokias koncepcijas. Iš reklaminio interviu ne kažin ką pavyksta suprasti. Lankstumas ir judesių harmonija padeda bėgti? Anokia naujiena. Gal Vilniaus savivaldybės finansuojamos viešosios tai či pamokos galėtų apimti ir pasiruošimą maratonui?

Lietuvoje teko sutikti švediškos tampymosi sistemos entuziastų. Pagal šią metodiką tempimo pratimus siūloma atlikti apšilus ir per dvi fazes: pirmiausia statiškai apkrauti pasirinktą raumenų grupę, verčiant ją įsitempti, o paskui vėl statiškai ją ištempti. Panašu, kad šis požiūris pateikia deramą atsaką naujausiai kritikai.

Tiems, kas mėgsta tik aiškius patarimus, kol kas siūlau viena: tampykitės po finišo.

4 komentarai:

Dovydas rašė...

Niekada nemėgau tampytis prieš treniruotę. Tas išankstinis prasitampymas man visada atrodė toks nenatūralus. Dinaminį apšilimą naudoju tik prieš varžybas.

aurimas rašė...

na taip-pamenu kad kai dar startuodavau manieze per ilgas tampymasis statinis truputi nuvargindavo raumenis,na bent taip jauciaus subjektyviai.po begimu,atkarpu ir krosu tai tikrai padeda ir tampausi nes raumuo pailsi ir kita diena netaip skauda ir buna pailseja.siaip manau reikia kiekvienam atrast savaji metoda po kurio jauciamasi geriausiai

Aischilas rašė...

Ar ne per griežtai čia? Jeigu statiniai tempimai taip kerta per jėgą ir ištvermę, tai juos mesti turėtų ne tik stajeriai. Tokius pratimus, jei neklystu, prieš kiekvieną metimą daro pats V.Alekna... Nors tokiais laikais, kai žmonės nesusitaria, kada švęsti atėniečių pergalės 2500-ąsias metines, ko gali tikėtis iš ekspertų. Miltiadas jau šią savaitę užšventė, tai dabar kurį laiką ir švęs...

Miltiadas rašė...

Aischilai, Aischilai... Ar ne per daug sau leidi, mano berniuk? Nebeatmeni, kam turėtum dėkoti, kad nebe ant tvorų rašinėji? Kad perėjai prie aukštųjų sferų ("santykiai", poezija, che che...) nuo varganų straipsnelių apie ciucikų pavojus ir siusiojimo technikas, tai neraiškia, kad taip ir skraidysi padebesiais. Atsiras, kas nuleis ant žemės. Manei, nemoku interneto prisijungt, tai leisiu save dergt? Miltiadas GALI švęsti, GALI bėgti ir GALI kurti. O tu tampykis kaip išmanai. Kol kas še tiek! Prie tavo lotyniškų piruetų dar grįšiu.