2010 m. liepos 14 d., trečiadienis

Kada bėgikui verta mautis ilgas kojines
















Europą vargina šutra. Įkvėptas meteorologų, mėgstančių duoti uraganams ir viesulams skambius vardus, ją praminiau Anatolijaus dukterėčia Anurija (gr. - šlapimo neišsiskyrimas, nesišlapinimas). Patarimų, kaip atremti kaitros poveikį, padalijau iš anksto, todėl nenustebau, šįsyk sulaukęs laiško su lyg ir visai neatitinkančiu oro sąlygų klausimu: ar verta bėgant maratoną mūvėti ilgas kojines?

Pasidairęs po Lietuvos bėgimų fotogalerijas, aptikau keletą mėgėjų apsitempti suspaudžiančiomis blauzdas kojinėmis iki arba net aukščiau kelių. Nieko nuostabaus: pramonė gamina, prekyba siūlo, bėgikai nešioja. Kojinių mados tendencijos turi savo dėsnius. Bet ar tai kaip nors teigiamai veikia rezultatus?

Deja, neįrodyta. Reklaminiai išvedžiojimai, esą jos per veninę kraujo apytaką pagerina raumenų darbą ir mitybą, lieka nepagrįsti. 2007-aisiais Naujojo Orleano (JAV) sporto medikų sąskrydyje Pietų Afrikos Stelenbošo universiteto atstovai pristatė tyrimą, kuriuo neatrado jokių statistiškai patikimų kompresinių kojinių teigiamų įtakų įprastiems bėgimo efektyvumo rodikliams. Jas mūvėję tiriamieji neturėjo pranašumo prieš kontrolinę grupę, vertinant deguonies įsisavinimą raumenyse, jo apykaitą, širdies dažnį.

Išvados atitinka sveiko proto nuojautą. Nereikalinga apranga - bėgikui našta. Sportininko kūnas turėtų būti kuo lengvesnis, o visi jo priedai, įskaitant sportbačius, marškinėlius, kelnaites, kojinaites, pulsomačius, galvos apdangalus, numerius ir t.t., sverti tik tiek, kad gerai atliktų būtinas funkcijas.

Tai kodėl žmonės perka brangias blauzdines kojines ir apsitempia jas net per karščius? Atsakymas glūdi nemokslinėje sferoje: „Tiesiog patinka“. Taip atsakė šio tinklaraščio bendraautoris Ignas S., paklaustas, kam reklamavo aptariamą produktą, bėgdamas Comrades ultramaratoną. „Maratonui nereikia, bet ultra nuotoliuose su jomis jaučiuosi geriau“, - pridūrė prelegentas.

Su tokiu požiūriu nepasiginčysi. Visa, kas kelia nuotaiką ir didina ryžtą nemažinti tempo, yra prasminga. Jei žmogus mėgsta jausti aptemptas blauzdas ir tiki, kad kojinės padeda pulsuoti jo venoms, reiškia - taip ir yra.

Aukščiau minėtas tyrimas pateikė duomenų, kad suspaudžiančios aprangos dėvėjimas po bėgimo pagerino pieno rūgšties perdirbimą. Taigi, po finišo įsisprausti į aptemptą kombinezoną gal ir nebūtų kvaila: geresnis kraujo nutekėjimas venomis mažintų raumenų skaidulų sužeidimus ir pagreitintų atsigavimą. Ypač tai aktualu, jei po varginančių varžybų tingite pasivaikščioti. Tuomet, prieš ilgam sėdant užstalėn ar į tarpžemyninio skrydžio orlaivį, apsitempti nors blauzdines kojines net labai vertėtų.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Gera informacija pamąstymams, o ir pabandymams.....Taip sakant iš šapelių prisikrauna net visas vežimas - rezultatų, savijautų, nuotaikų....:) Ačiū.

Anonimiškas rašė...

Manau, kad norintys galetu isbandyti. Pats begioju su tokiomis kojinemis, tiesa ne visa laika. Medikai sako, kad tai gali sumazinti pulso dazni, o mano jis aukstokas. Beto abieju koju isoperuotos poodines venos, tai gal ir butu gerai. Deja kai prabegus buna rezultatas ne toks kokio tiketasi imi kaltinti viska ir tas pacias kojines, tai supykes nesimaunu kuri laika. Po ilgo begimo koju nuovargis tikrai mazesnis begus su kompresinemis kojinemis, esant vesiam orui jas deveti smagu. Visgi manau, kad tai labai individualu.

Anonimiškas rašė...

Su ilgomis kojinėmis bėgioju net ir vasarą, tačiau vasarą jokio poveikio nejaučiu, tuo tarpu kitu metų laiku be jų čiurna labai paskausdavo, net jei ir apšilimas geras būdavo... Man jos grynai dėl šilumos.

Unknown rašė...

Pastebėjau, kad tarp bėgikų labai populiarios tokios vyriškos kojinės. Nežinojau, kad jos būtinos bėgant ir padeda nepažeisti kojos. Maniau, kad dėl šilumos.