2010 m. lapkričio 1 d., pirmadienis

Palankios srovės ir povandeninės uolos Ž.Balčiūnaitės byloje













Šiandieninėje spaudos konferencijoje Ž.Balčiūnaitė pasirodė puikiai. Nesislapstydama už kieno nors nugarų, pati prieš kameras išdėstė intymias menstruacinio ciklo detales. Kalbėjo emocingai, tačiau be pykčio. Pribloškiantis išsamumas pelnė žurnalistų simpatijas, kurios bus itin svarbios, formuojant palankų visuomenės požiūrį šioje istorijoje.

Pirmasis išbandymas įveiktas. Jeigu kiti žaviosios maratonininkės ir jos trenerio seansai bus tokie pat įtikinami, galime tikėtis išvengti juodžiausio scenarijaus. Ekrane svarbiau ne ką pasakai, o kaip atrodai. Priekabius Federacijos ir Antidopingo agentūros kaltintojus apžavėti pasiaiškinimo tonu nebus taip paprasta. Jiems labiau rūpės turinys, taigi padėkime sportininkei paruošti namų darbus.

Živilė pasakė, kad normą viršijusio testosterono santykio su epitestosteronu (T/E) priežastis – sutrikęs mėnesinių ciklas ir jam reguliuoti prieš varžybas išgertas „Dufastonas“. Iš šio teiginio darau porą svarbių išvadų.

Pirmoji – kontrolieriai neaptiko jos kraujyje ir net šlapime jokios draudžiamos medžiagos. Minėtasis hormonų santykis yra svarbus indikatorius, ieškant dopingo. Užfiksavus nukrypimą nuo normos, įtariama, kad sportininkas piktnaudžiavo steroidais ir jų ieškoma šiuolaikiniais dujų chromatografijos – masės spektrometrijos metodais. Suradus, pateikiamas kaltinimas, vartojus konkretų uždraustą preparatą. Šiuo atveju to negirdėti. Tai reiškia, kad kaltintojai arba neišsiduoda, atradę sintetinę molekulę, arba remiasi vien prielaida, kad hormonų santykis negalėjo pasikeisti natūraliai.

Antroji – vaistai „Duphaston“ (Dydrogesteronum) neįtraukti į Antidopingo agentūros draudžiamų preparatų sąrašą. Net jeigu Ž.Balčiūnaitė, pateikdama mėginį Barselonoje, oficialiai nenurodė juos vartojusi varžybų metu, tai nėra mirtina nuodėmė.

Žodžiu – geros naujienos. Kad per anksti nepultume į euforiją, pasidairykime, už kokių povandeninių rifų gali užkliūti čempionė ir jos treneris, laikydamiesi šios linijos.

Svarbiausias klausimas: ar galėjo tas „Dufastonas“ paveikti testosterono lygį organizme? Kiek žinau – ne, tačiau reikėtų kompetentingos endokrinologo nuomonės. Teigiamas atsakymas atskleistų akivaizdžią spragą antidopingo sistemoje.

Kitas klausimas: koks gi tas indikacinių hormonų santykis, aptiktas bėgikės mėginyje? Živilė sakė, kad 3,3. Labai keista, nes toks dydis yra dar legalus, nors ne visai normalus. Įprastas T/E santykis lygus vienetui, bet dėl įvairių natūralių veiksnių jis toleruojamas iki 4. Tik viršijus šią ribą, imama tirti, ar nebuvo poveikio iš išorės. Šiuo atveju kovotojai su dopingu neturėtų pykti.

Palaukime atsakymų. O kol kas bėgikės treneriui nederėtų kartoti, kad „padidintas testosterono kiekis ištvermės sporto šakose įtakos beveik neturi“. Šis hormonas ir jo gaminimąsi skatinantys vaistai - dažna stajerių diskvalifikacijos priežastis. Ilgų nuotolių bėgikai ir bėgikės ne sykį pagauti piktnaudžiavę vyriškais hormonais, kad pagreitintų atsigavimą sunkiose stovyklose ir galėtų vėl treniruotis maksimaliais krūviais.

Vienas garsiausių skandalų privertė baigti karjerą buvusią Kinijos maratono lyderę Sun Yingjie. 2005-aisiais pakliuvusiai su teigiamu androsterono testu olimpinei kinų vilčiai nepadėjo išsisukti net buvusios komandos draugės prisipažinimas, esą ji įšvirkštusi draudžiamo hormono į Sun Yingjie gėrimą.

Šis pavyzdys primena, kaip sunku išvengti antidopingo teismo rūstybės, kai kontrolieriai aptinka nešvarų mėginį. Pasiguoskime, kad sėkmingai apsigynusių sportininkų atvejai lieka nepaviešinti, ir palinkėkime Ž.Balčiūnaitei su R.Sausaičiu stiprybės ir sėkmės.

2 komentarai:

Anklec rašė...

Sunkus atvejis, nesusiveda galai. Abejoju, kad tokia taktika padės, kadangi visais atvejais atsakingas pats sportininkas. Užsieniečiai jau juokiasi: "Balčiūnaitė kaltina savo ginekologą":
http://sorebuttcheeks.blogspot.com/2010/11/lithuanian-runner-blames-her.html

Anonimiškas rašė...

Apkaltinti visada lengva, irodyt sunkiau. Sunku suprast kad pavartojus preparata su moteriskais hormonais santykis paikeicia vyrisku hormonu naudai. Tikiu, kad ir gali, jei iskelta tokia versija. Gal kas galetu kvalifikuotai paaiskint?