2011 m. rugsėjo 5 d., pirmadienis

Mintys po Kenijos čempionato Korėjoje


Baigėsi lengvosios atletikos Pasaulio čempionatas. Nors Lietuvos atstovai itin malonių staigmenų jame nepateikė, maratonininkių pasirodymą derėtų įskaityti: legendinė pirmojo Vilniaus Tarptautinio maratono nugalėtoja Kristina Saltanovič pakartojo geriausią istorijoje 20 km sportinio ėjimo pasiekimą, užėmusi aštuntąją vietą, o to paties maratono rekordo savininkė Diana Lobačevskė Korėjos tvankoje įvykdė „A“ normatyvą Londono Olimpinėms žaidynėms.

Pažvelgus į maratono rezultatų suvestines aišku, kad europiečiai šį čempionatą užleido kitų žemynų sportininkams. Italas R.Pertile užėmė aštuntą, natūralizuota Kenijoje gimusi švedė I. Andersson – septintą vietas. Tarp nacionalinių komandų tik ispanai ir ukrainietės pateko Pasaulio taurės rikiuotėn:
Vyrai: 1.Kenija, 2. Japonija, 3. Marokas, 4.Ispanija, 5. Kinija, 6. Korėja, 7. JAV.
Moterys: 1.Kenija, 2.Kinija, 3. Etiopija, 4.Japonija, 5. Ukraina, 6. JAV, 7. Korėja.

Lyderių sąrašuose sunku rasti pažįstamų pavardžių. Užaugo nauja karta, praeitin nubėgo Olimpiniai čempionai ir pasaulio rekordininkai. Kenija susišlavė visą moterų pjedestalą, vyrų auksą ir sidabrą (4 kenijiečiai pirmajame šešetuke!).

Įdomu, kad pirmieji 27 finišavę vyrai įvykdė "B" ir lygiai tiek pat moterų „A“ normatyvus Londonui. Mūsų Diana profesionaliai užsikabino 25-oje pozicijoje (2 val. 36 min. 5 sek.). Iš keturiolikos startavusių europiečių (iš viso išbėgo 55 bėgikės) lietuvė liko septinta.

Ką visa tai reiškia? Nieko nauja. Europos maratonininkai mieliau už kelionę į Korėją renkasi komercinius startus. Pasaulio taurės komandinė įskaita domina tik keletą valstybių. Afrikoje toliau auga daugybė talentingų ir alkanų bėgikų. Lietuvoje kol kas nėra vyrų, pajėgių varžytis aukščiausiu lygiu Londone ar Maskvoje (ten vyks kitas Pasaulio čempionatas 2013-aisiais). Užtat kitų metų olimpiniame maratone gal vėl turėsime porą savo šalies bėgikių, o prieš 2014 –ųjų Europos čempionatą Ciuriche pasvajosime apie „Svajonių komandą“.

2 komentarai:

Dainius rašė...

Na yra netikslumų...Moterų tikrai įvykdė 27-os A lygio olimpinį normatyvą, o vyrų tik 12-a, tačiau galiu pažymėti, kad vyrų B normatyvas yra aukštesnio lygio nei moterų A.

Ignas Dilys (Staškevičius) rašė...

Ačiū Dainiui už patikslinimą - pataisiau.