2012 m. sausio 29 d., sekmadienis

Pažanga veža














Vilniaus maratonas kviečia registruotis pigiau. Nauja svetainė, elektrinės spalvos, metroseksualus simbolis su televizijos bokštu. Nauja trasa. Jokios istorijos. Jokių pernykščių rezultatų. Jokios tradicijos.

Progresas nušluoja senienas, išvalo kelius idėjoms. Geltonsnapiai jaunuoliai daro tai, ko veteranai nesugebėjo per jiems skirtą laiką. Pokyčiai skausmingi, bet šitaip veikia pasaulis.

Pernai įvyko geriausias visų laikų Vilniaus maratonas. Ne todėl, kad jis gavo porą niekam neįdomių apdovanojimų. Todėl, kad taip sakau, palygindamas visus aštuonis. Todėl, kad taip kalba visi, kas ten bėgo.

Tai kam prireikė atleisti direktorių Evaldą Martinką ir išvaikyti senąją komandą?

Matote, viskas prasidėjo anksčiau. Pernai pavasarį VŠĮ „Tarptautinis maratonas“ dalininkais tapo Mykolas Katkus ir Mindaugas Savickas. Šie vardai jau plačiai žinomi viešųjų ryšių, rinkodaros ir reklamos orbitose, bet vis daugiau reiškia ir Lietuvos bėgimo padangėje. Paklauskite Povilo Rakštiko, kas subūrė pirmą profesionaliai treniruojamą bėgimo grupę mėgėjams.

Vasarą išrinkome Mindaugą įstaigos tarybos pirmininku. Balsavome vieningai, nes sutarėme, kad turime pakelti sostinės maratono kokybės kartelę į aukštumas, lig šiol neregėtas Lietuvoje, bet visiškai įprastas pas kaimynus. Direktorius Evaldas irgi „už“.

Vilniaus maratonas pernai pavyko, jei nežiūrėsime, kaip smarkiai mus pralenkė Ryga ir Talinas. Rudenį Mindaugas pristatė savo pasiūlymus 2012-iesiems ir... paprašė paskirti direktoriumi Darių Mikulį. Pastarasis nėra ryškiausia spaudos žvaigždė ir negarsėja bėgimo rekordais, tačiau palieka rimtai siekiančio užsibrėžto tikslo žmogaus įspūdį. Evaldas pakviestas likti žemesnėse pareigose, tačiau jis nusprendė sukti savo keliu.

Žirgai pakeisti ne perkėloje. Darius pradėjo ruoštis šių metų renginiams. Evaldas neturėtų jaustis nuskriaustas. Jis išsaugojo maratoną nuo gėdos krizės finansų sausroje, pasirūpino Nidos „šimtine“ ir Druskininkų pusmaratoniu. Bet juk toks direktoriaus darbas. Už jį tvarkingai mokėtas atlyginimas. Kai kasoje subarškėdavo variokai, dalininkai įmesdavo šlamančiųjų. Taryba užsimerkdavo direktoriui darbuojantis Turkijos paplūdimyje, tad baigiant pasirodymą privalėjo sumokėti susikaupusius atostoginius. Jokie nuopelnai nesuteikia teisės išeinančiam iš darbo vadovui išsinešti įstaigos turto. Nesvarbu, ar tai materiali, ar kokia intelektinė nuosavybė. Stumti, kad Kalėdinis bėgimas ar tas kurortinis pusmaratonis priklauso jam asmeniškai, gali tik nesusidūręs su rimtais advokatais individas.

Užleisti kėdę nesmagu. Žinau tai iš patirties, esu pakilęs nuo didelių stalų, kad į mano vietą atsisėstų kitas. Romas Sausaitis irgi nusivylė, kai 2001-aisiais jo rengtą bėgimą pakeitė „Maxima“ taurė“. Bet iš to atsirado kasmetinis Vilniaus maratonas ir bėgimas su Živile Balčiūnaite, o geri darbai ir geri žmonės neišnyko nei iš gyvenimo, nei iš atminties.

Naujieji Vilniaus maratono vadovai žada netrukus sukrauti į bėgimo tinklapį senuosius archyvus, padaryti svetainę dar įdomesnę. Balandžio 21 d. jie kviečia Vingio parko takais sukti pirmąjį pavasarinį Vilniaus pusmaratonį, o rugsėjo 9-ąją bėgti superambicingu maršrutu.

Paremkime pažangą, bus linksma!

11 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Visada už gerus pokyčius, visada už progresą......Tik nežinios kirminukas krebžda - pakolkas tik geri norai ir pažadai, o ar veš pažanga - konstatuosime rugsėjo devintąją po Maratono....

Anonimiškas rašė...

Permainos turėtų būti į gerą. Pirma kregždė - naujas Vilniaus pusmaratonis. O maratono trasa grįžta "į miestą" - didelis privalumas renginio populiarinimui. O bėgikai kaip nors iškentės trasos ypatumus ir jiems bus atlyginta publikos dėmesiu :)

Anonimiškas rašė...

Siaip visada esu uz pazanga. Bet kol kas ateitis yra tik popieriuje, o kaip bus realybeje - paziuresime ir tada ivertinsime. Taip pat visuomet esu uz konkurencija, kuri yra visko variklis, kelia kokybe. Todel linkiu sekmes ir Evaldui. Jei sugebes pakonkuruoti gerai organizuotais begimais-visiems "vartotojams" bus tik i nauda. Nors geru renginiu kokybe labiausiai lemia pakankami finansai, bet linkiu organizatoriams nepasinerti stacia galva tik i komercija, o islaikyti susiformavusia kai kuriu renginiu dvasia ir gerasiais ilgametes tradicijas, nes tai taipogi yra stiprus renginiu sekmes veiksnys.

Anonimiškas rašė...

Negerai kaip vyksta santykiu aiskinimas viesai ir siuo atveju zinome tik vienos puses nuomone. Bet kuriuo atveju tai neprideda garbes straipsnio autoriui, nemanau, kad tai prideda populiarumo ir taip apleistai sporto sakai Lietuvoje.

Ignas Dilys (Staškevičius) rašė...

Ką konstatuosime rugsėjį labai priklauso nuo rengėjų, bet šiek tiek ir nuo mūsų pačių. Evaldui ir visoms kitoms gyvosioms būtybėms linkiu tik gėrio. Mielai pasidalinsiu tinklaraščio garbe su jumis, bailusis anonime, jeigu ne pridėsite į kelnes, o prisistatysite, ir siekdamas populiarumo parašysite savo nuomonę.

Anonimiškas rašė...

Iš kur anonimo tokia pagieža ? Ar ne puiku girdėt nuomonę, jog galima viltis gero Maratono, geroje aplinkoje ? Vietoj pykčio proveržio reiktų pateikti skaitytojams-bėgiojantiems savo nuomonę, savo požiūrį, savo nuojautas. O tuomet jau galime diskutuoti.....Ir konkretūs pasiūlymai nei vienam organizatoriui nepamaišo (aišku, jei jis ne visiškas avinas...). Anonime - kas nepatiko, kur prognozuojamos bėdos ? Kur paskaityt kontra nuomonę ?

ignas ne s rašė...

Sveiki,

labai ydomus postas, vietomis sutinku, kitur gal nelabai. Mano nuomone pernai vykes begimas, buvo prastesnis ir uz uzpernai, ir kelis ankstesnius. Jei begioji nesvarbu kur begti, bet sia prasme Ryga ir Talinas yra kokia 20 metu priekyje siuo klausimu. O seip sekmes!

Anonimiškas rašė...

Linksma ir taip, nereikia nieko ir remti...

Anonimiškas rašė...

O tai koks gi cia tikslas viesai isdeti zmogu ir jam prijauciancius i suns dienas? Ar mums, vartotojams, dabar susiskirstyti i dvi stovyklas ir loti vieniems ant kitu, ar varzybas rinktis pagal tai kas jas rengia? Nezinau net ka galvoti perskaicius straipsni ir komentarus.

Anonimiškas rašė...

Organizatorių darbo rezultatų paviešinimas, ar nuomonės apie tai išsakymas - sveikintinas reiškinys mūsų daugiaprasmybių šaly. Norėčiau išgirst Autoriaus nuomonę apie LBT organizatorių veiksmus Suginčių bėgimo atveju - jokie paskelbti ir galiojantys bėgimo nuostatai nepažeisti, o rezultatai be jokių priežaščių ir oficialių paaiškinimų neužskaityti. Ar tokie LBT organizatorių "manevrai" skatina dalyvavimą rengiamuose bėgimuose, ar tai priimtina, ar tai nekvepia anarchija, plikbajorišku išpuikimu ?

Anonimiškas rašė...

jo taASalmiras nupezo.anarchistas totalus.sulygint su zeme.stengiesi begi, o tasku negauni.nebegsiu jo taurej daugiau.visi boikotuokim takirmina almira.tikras hemarojus