2015 m. rugsėjo 17 d., ketvirtadienis

Lordas Frankfurto areštinėje


Pagaliau sulaukę gyvenimo būdo analitikų seniai prognozuoto kivirčo tarp Visos Prekybos akcininkų, nebegalim skųstis, kad gyventi Lietuvoje pernelyg nuobodu. Šiuolaikinė pramogų kultūra apgaubia privačius turtinius nesutarimus, skverbiasi į teisinius ginčus, suteikdama progą pasismaginti reginiais tiek prišokusiems arčiau ringo žinovams, tiek oriai užsiėmusiems vietas atokesnėse ložėse VIPams, tiek vaizduojantiems, kad suka nosis šonan, intelektualams. Visiems įdomu. O ar gražu? Nelabai. Tuščiai agituoja Leonidas Donskis: „Lietuviais esame mes gimę, bet žydais turime mes būt!

Jaučiuosi kaip patekęs į areną. Veltis į muštynių sūkurį neprivalau, bet nuošalyje stovėti taipogi neišeina. Tenka judėti sudėtinga trajektorija, neapsidraudus rizikos. Užtat turiu ką papasakoti.

Išsamų pasidalijimą įspūdžiais norėjosi pataupyti šou pabaigai, bet žodis po žodžio pajutau įsivėlęs į padoraus kalibro ginčą. Štai Mindaugas Marcinkevičius vakar viešai svarstė, kas mane motyvuoja apie jį meluoti. Turėdamas savo valioje ne penkiolika minučių, o kur kas didesnius laiko ir Lauko resursus, jaučiu pareigą paaiškinti.

Mindaugą akivaizdžiai susierzino mano atsakymas į „Delfi“ žurnalistės klausimą apie tarp VP akcininkų prabėgusią ir ėmusią šiauštis juodą katę. Rugpjūčio 5 dieną skubėdamas iš NDX (taip vadinasi mano darbovietė) neseniai nusipirktos gamyklos Švedijoje, gaminančios aukščiausios kokybės ėdalą visokių spalvų katėms, į Geteborgo oro uostą, jai telefonu pasakiau keletą sakinių, iš kurių aname tinklapyje susidėliojo šitoks tekstas: „ Mindaugas buvo vienas iš pirmųjų, bet visi pradėjo šalutines veiklas. Tik tiek, kad iš Mindaugo epizodo galima paminėti, kad jis vis dar būdamas „Akropolius“ valdančios grupės vadovas, dar nepasitraukęs iš tų pareigų, jau pradėjo kloti pamatus savo verslui Baltarusijoje ir apie tai kiti partneriai nežinojo. Ir tai išaiškėjo atsitiktinai, kai jis buvo sulaikytas Vokietijoje policijos, įtarus pramoniniu šnipinėjimu“.
Praėjus daugiau kaip mėnesiui nuo tos žinutės, „15 min“ paskelbė Mindaugo atsiųstus atsakymus į žurnalisto pateiktus klausimus. Vienas jų skambėjo taip: I.Staškevičiaus teigimu, jūs buvote sulaikytas už pramoninį šnipinėjimą. Po šios istorijos jums teko trauktis iš „Akropolio“ vadovo posto. Ar tai tiesa?“ Visai normalus klausimas. Tiesa, aname savo komentare pabrėžiau, kad būsimasis LORDS fondų fundatorius buvo sulaikytas ne „už pramoninį šnipinėjimą“, o tik juo įtarus, bet esmės žurnalistas neiškraipė.
Ką gi atsako Mindaugas Marcinkevičius? Ogi štai ką: „Netiesa. Aš suprantu, kodėl mane šmeižia Vladas Numavičiaus, tačiau nežinau, kas motyvuoja meluoti Igną Staškevičių. Jis puikiai žino visą Frankfurto istoriją ir žino, kad aš nebuvau sulaikytas nei Vokietijoje, nei jokioje kitoje šalyje, o juo labiau apkaltintas pramoniniu šnipinėjimu.
Turėjau kuriozišką situaciją Frankfurte. Vaikščiojant po vietines parduotuves, o tą darau dažnai, nes tai susiję su mano darbu, apsaugos darbuotojams sukėliau įtarimų ir buvau apklaustas policijos. Šią istoriją, kaip linksmą nuotykį, papasakojau tada dar draugams Ignui ir Nerijui bei mūsų įmonės kolektyvui.
Iš „Akropolio“ vadovo posto pasitraukiau ne savo noru, o, kaip dabar įprasta, „šalių sutarimu“. 
Taigi Mindaugas Marcinkevičius pirmiausia atrėžia “Netiesa”, o paskui dar sykį pavadina mane melagiu. Už ką?
Apsakydamas tą linksmą pasivaikščiojimą po vietines Frankfurto parduotuves, jis pats prisipažįsta sukėlęs įtarimų apsaugos darbuotojams ir buvęs apklaustas policijos. Net jei nežinočiau pikantiškų tos istorijos smulkmenų, vis tiek suabejočiau, ar vokiečių policininkai apklausia įtarimą sukėlusius lietuvius, tegu ir labai kilmingus, jų nesulaikę, o tiesiog kulniuodami greta.
Mokiausi teisės pagrindų ir suvokiu skirtumą tarp įtarimo ir kaltinimo. Niekada nemaniau ir neteigiau, kad bendraturtis buvęs apkaltintas. Ne, jis tik, kaip pats sako, sukėlė įtarimų, taigi buvo įtartas.
Gal Mindaugą įtarė ne neteisėtu šniukštinėjimu, o kokiu kitu nusikaltimu, pavyzdžiui, vagyste, ar rengiant ginkluotą apiplėšimą? Netikiu. Žmogus teigia, kad lankėsi parduotuvėse darbo reikalais, reiškia, domėjosi pastatų išplanavimu, įrangos išdėstymu, reklamos formomis ir panašiais niekais.
Beje, su kuriuo gi Mindaugo darbu buvo susijusi minėta komandiruotė? Negi „Akropolio“ šefas lankė Vokietijos imigrantų pamėgtas parduotuves (ir dar taip uoliai, kad sukėlė policijai įtarimų), ketindamas pasiūlyti germanų tinklui išsinuomoti ledo arenų plotus? Netikiu. Nepatikėjo ir Nerijus Numavičius, todėl ylai išlindus iš maišo, teko ruošti „šalių susitarimą“.
Jeigu kada nors būsite apklausinėjami Vokietijos policininkų, nemėginkite jiems priešintis. Tai vienas iš Mindaugo parsivežtų atradimų. Paguldys žandu į betoną, o tuomet jau teks kreiptis pagalbos diplomatiniais kanalais ir ieškoti pažinčių Vokietijos kapitalo bendrovėse.
O šiaip tai visa ši istorija – bulvarinė smulkmena. Toji apklausa policijoje gal ir nebuvo tokia linksma, kaip mėgina guostis apklaustasis, bet tikrai - ne tragedija. Karjeros nesugadins. Dėl šito galės Mindaugas ir lordų fondams vadovauti, ir į Seimą kandidatuoti, ir Prezidentu išsirinkti.
Jis pats prisimena didesnių nuodėmių, bet tai jau kita tema.

11 komentarų:

Davids rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

Straipsnis ne vietoje:) çia mes ateinam nuo to sh..urmulio pailset, o Jus vel cia apie ta pati:) perskaiciau ir kas is to?

Durnius eina tai tegu praeina. Protingi supranta o kvailas vistiek nesupras

Anonimiškas rašė...

Akcinininkų konfliktas rodo Lietuvos verslo kultūros civilizacinę pažangą. Jokių šaudymų, sprogdimų, grobimų, kalėjimų t.y to kas buvo realija dar prieš 15 metų ir tebėra realija į Rytus nuo Lietuvos. Antra, viešojoje erdvėje kol kas nenusileidžiama iki 24 per parą laidos epizodų, kas iš kitos pusės nuliūdino tokį žanrą mėgstančią publiką mėgstančia operuoti sąvokomis Dievo bausmė, karma, „ir turtuoliai verkia“.:)

Ignas Dilys (Staškevičius) rašė...

Pauliau, ačiū už pastabą. Ateity tęsdamas "Lordų karų" temą, aiškiai tai nurodysiu straipsnio pavadinime, įterpdamas žodį Lordas ar pan., kad neklaidinčiau ieškančių priebėgos nuo šurmulio lankytojų. Pastarosios paros srautas tinklaraštyje, pasak Google Analytics, yra rekordinis, smarkiai lenkia ankstesnį hitą "Kaip nuo nulio pasiruošti maratonui". Tikiuosi, kad bent dalis publikos, suviliotos bulvarinio drabstymosi, peržvelgs ir rimtesnius rašinius bei pokalbius "Maratono lauke", o gal net apsiaus sportbačius.

Anonimiškas rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Chebra, rašykit daugiau apie bėgimą. Verslo elito stumdymaisi niekaip nesusiję su normaliu 500 € uždirbančiu bėgimo mėgėju. O kam aktualu, tai susirankioja panašią informaciją ir taip, iš tam dedikuotų šaltinių:)

Anonimiškas rašė...

Pastoviai skaitau MARATONO LAUKĄ ir labai gerbiu šio blogo įkūrėją Igną S. Tačiau, nepriimkit to asmeniškai - šiam straipsniui tikrai ne vieta šiame bloge, visiškai ne į temą. Pagarbiai D.

Ignas Dilys (Staškevičius) rašė...

Suprantu nuomonę, kad tokiam straipsniui čia ne vieta. Ne todėl, kad Laukas priimtų vien maratono džiaugsmus (viliuosi, kad naujos rubrikos "Paskaitykime" ir "Dialogai" jums bent kartais patinka), o todėl, kad bukam goduliui, melui ir kitokiam purvui niekur neturėtų likti vietos. Deja, dorybės ne kaskart nustelbia silpnybes. Susidūrus su tamsiais gaivalais, gimsta nesmagūs rašiniai apie mūsų čempionės dopingą, parduotuvės Rygoje griūtį ir lordų karus. Nagrinėdamas netinkamas temas, smaugiu tas ydas savyje, o tai irgi treniruotė. Todėl netrukus sulauksite šio straipsnio tęsinio.
Pastarąjį straipsnį persispausdino "15 min." Jei tekstą būčiau siuntęs tiesiog jiems, ko gero, būtų spaudę trumpinti, taisyti, o dabar įsidėjo ištisą. Man tai svarbu.
Rašinių apie bėgimą per septynerius metus (prieš persikeldamas čionai, tinklaraštis gyvavo kitoje vietoje) prirašėme apsčiai. Pasiknisę archyve, rasite įvairiausių. Būtinai rašysime apie tai toliau. Jei turite pasiūlymų, ką galėtume panagrinėti, siųskite. Jei norite įkelti pas mus savo rašinį skyriuje "Svečių pasirodymai", taipogi susitarsim :)

Anonimiškas rašė...

Manau, kad žmogaus, kuris turi ne eilinių gabumų ir ne eilinę patirtį, ne eilinius pasiekimus gyvenime, - neturėtume prašyti rašyti tik apie sportą (kuris (sportas) man aplamai nėra įdomus reikalas), kaip čia kažkas pageidauja.

Dovydas Sankauskas rašė...

Čia Igno blogas, apie ką nori, apie tą ir rašo. Mes, skaitytojai, galime tik skaityti arba neskaityti. Komentuoti geriau tik turinį, o ne autorių. Lordų karų istorijų tęsinių laukiu, nes šitas blogas yra mano vienitelis šaltinis apie tuos karus.

Arijus rašė...

Norėjau nuskristi į Frankfurtą. Būtų smagu aplankyti senas vietas ir draugus.. Lėktuvų bilietai į Frankfurtą juk nėra brangūs reikės nuskristi..:)