2015 m. rugsėjo 16 d., trečiadienis

Pinigai, pornografija ir mirtis


Praėjusį savaitgalį atitrepsėtas sostinės maratonas privertė Vilniaus širdį tvinksėti pasaulio pulso ritmu. Bet kuris liudininkas patvirtins, kad sekmadienis Katedros aikštėje buvo ne sporto, o pramogų diena. Ar verta rimtai kalbėti apie varžybas, kuriose pagrindinę rungtį laimi mėgėjas iš Etiopijos su penki šimtai penkiasdešimt ketvirtuoju numeriu ant krūtinės, o moterų grupės nugalėtojai neprireikė tilpti į tris valandas?

Masiniai maratono bėgimai sugalvoti ne sportininkams, o publikai. Tai – nuostabi idėja. Jeigu kas nors išrastų, kaip tūlam miestiečiui patogiai sirgti už krepšinio rinktinę, pačiam žaidžiant aikštelėje (tegu nors trys prieš tris į vieną krepšį), o Seimas įstatymu uždraustų stebėti rungtynes nesurenkantiesiems naudingumo balų kvotos, Lietuvos vyrai per pusmetį iš alų maukiančių ir traškučius kremtančių nusmurgėlių virstų atletiškų ir koordinuotų sveikuolių armija.

Pramogų sfera visuomet – bulvaras. Čia forma svarbesnė už turinį, įspūdis - už esmę, įvaizdis - už tiesą.  Joje skamba bumčikai, šlama banknotai ir dvelkia nešvankybe. Išdykėliai pirma nulaužė „TEO“ prizinį čekį, o paskui per išmanųjį televizorių parodė nuogą užpakalį. Viską tiesiogiai nušviečia atitinkama žiniasklaida. Tokios taisyklės.

Bulvarinėms pramogoms būtina drama, geriausia – mirtis. Tragedija ne tik pagardina renginio paskalas  pikantišku padažu. Kur kas svarbiau, kad ji dovanoja dalyviams tolstojiškąjį potyrį: „Štai, anas jau guli, o aš, šaunuolis – dar bėgu!”

Kuo čia dėtas pasaulio pulsas? Ogi tuo, kad pažangioji žmonija, jau senokai atmetusi soldafoniškus draudimus, visa galva nėrė į maratoninės laisvės pramogas. Bulvarinius prietarus pakeitė atsakingas  požiūris: niekas nepasirūpins mano sveikata geriau už mane patį. Bėgu – gyvenu, spoksau į  sportuojančius profus - gyvenimas lekia pro šalį.

Po sekmadienio finišo Lauko redakcija atliko dvi pareigas: darsyk pažiūrėjo olandų filmą „De Marathon“ ir parėmė našlaičiais likusius vaikus bei vyrą palaidojusią Oksaną Burokienę (sąsk. Nr. LT24 7300 0100 7476 3053). Kviečiame prisijungti.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Jeigu turite galimybių paskelbkite sąskaitą ir maratono svetainėje.

Davids rašė...

Patinka :)