2014 m. gegužės 16 d., penktadienis

Pabėgęs nuo dešimties bulių ( III )


Laukinių užvaldytą miestelį saugo žiedu apsupusi policija. Išvažiuojant iš Pamplonos, mūsų vairuotojui teko dukart pūsti į alkotesterį. Fiesta trunka savaitę. Ryt, poryt vėl tas pats...

Svarstau, ką daryčiau kitaip, jei pasiryžčiau antrąsyk čia atvykti.

Gal vertėtų pasistengti bakstelėti laikraščiu jaučiui į tarpuragį? Subėgus į areną, ten dūkstama dar valandą. Šėlstančiai miniai rengėjai įleidžia po vieną eiklų jautuką bukai užapvalintais ragais. Visi norintieji rodo tribūnose susispietusiems žiūrovams drąsą ir vikrumą, kepštelėdami gyvuliui per šoną, sugriebdami už rago, pamojuodami nusivilktais marškiniais priešais snukį ar net persiversdami per šeriuotą nugarą. Nuvarytą buliuką keičia vis kitas, vis stambesnis. Vidury arenos išsisukti nesudėtinga, gana žengti porą žingsnių į šoną, kaip šokiuose. Svarbu nesupanikuoti ir atsukus nugaros nesprukti prie ringo krašto, nes ten nespėjęs persiristi per pusantro metro aukščio sienelę, tapsi pagalve įsismaginusiam jaučiui. Mačiau, kaip eilinis įerzintas galvijas pasivijęs užkabino skriaudiką ragu už diržo ir šveitė ant žemės. Turėjo lūžti keletas šonkaulių, nors šiaip šiandien apsieita be kraujo.

Gal derėtų, drauge su visais sugiedojus šventąjį Ferminą šlovinantį himną, kantriai stypsoti prie aptvaro, kol iš jo išspruks pabaidyta banda? Ten didžiausias pavojus kyla ne pakliūti jaučiams ant ragų, o būti sutryptam apsvaigusios bėgikų minios. Nors, jei lėkčiau pakankamai greitai... Vis tiek tektų praleisti bulius priekin, bet gal pavyktų atskuosti į areną pernelyg nuo jų neatsilikus?

Ūmiai persmelkia gėla: važiuoju pabėgęs nuo dešimties bulių. Skubu atgal į savo patogų gyvenimą, vos pauostęs El Encierro dramos. Nenukovęs, neaplenkęs, nepažeminęs galvijo kūne įkalinto gaivalo, bet ir nepažinęs jo, nepagerbęs. Pajuntu tikrą troškimą vėl atsidurti Pamplonos arenoje, stabtelėti priešais atgintą jautį ir pažvelgti jam į akis. Net užkietėjusiam narcizui maga įžiūrėti jose ką nors daugiau, nei savo atvaizdą.

Štai tuomet būtų, ką papasakoti.

Komentarų nėra: