2010 m. vasario 6 d., šeštadienis

Kur mano sportbačiai?













Šiandien pasiūlysiu, kaip galima suskirstyti sportbačius, nes juk tik nuo teorijos prasideda bet koks rimtesnis praktinio sprendimo ieškojimas. Netrukus pakvips pavasariu ir nebebus kada svarstyti – reiks griebti ir bėgti... T.y. griebti, pirkti ir bėgti.

Pirmiausia, kad nereiktų lįsti į startukų, orientacininkų apavo, sporto klubų treniruoklių, triatlono ir sniegbačių lankas, susitarkime, kad ieškote mėgėjiškų sportbačių bėgioti asfaltu. Prieš perkant tokius, reikia turėti atsakymus į du klausimus.

Pirmasis – kiek žadate bėgioti? Jei anaiptol nesvajojate startuoti maratone, o tik ruošiatės kas trečią savaitgalį (jei nelis) išbėgti į parką, šitą klausimą galite net praleisti.

Pagal tai, kokiam nuotoliui skirti, sportbačiai skirstomi įvairiai, bet norėčiau visai rimtai pasiūlyti savo metodiką:

Sunkūs. Paradoksalu, bet jie kirti ilgiems nuotoliams: maratonui ar ultroms, ilgosioms treniruotėms. Sunkūs, reiškia – minkštesni, stabilesni, labiau tausojantys pėdą, koją, o per ją ir visą bėgiko kūną. Patvarūs, kaip tautiečiai mėgsta išsireikšti – kokybiškesni. Juose prifarširuota daugiau pagalvių ir kitokių technologijų, kurios sukuria papildomos masės. Jų kainos aukščiausios.

Vidutiniai. Kaip ir viskas, kas guli per vidurį, ryškiai neišsiskiria. Tai bateliai, skirti vidutinio ilgumo varžyboms, gal pusei maratono. Jie – kietesni, tarnaus trumpiau už sunkiuosius, bet yra pigesni ir lengvesni.

Lengvi. Lenktyniniai, skirti bėgti ne ilgiau kaip porą valandų, ir tai, tik jeigu nesate sunkiasvoris. Ant pėdos beveik nesveria, kojos su jais lengvos, puikiai jaučia dangą. Tinka greitoms treniruotėms, asmeniniams rekordams. Jei piktnaudžiausite, grės traumos, todėl geriau išmesti tokią atitarnavusią porą vos po poros šimtų kilometrų.

Antrasis klausimas, į kurį turėtumėte atsakyti: koks jūsų pėdos tipas? Pagal jį, nežiūrėdamas visokiausių marketingo triukų, visus sportbačius siūlau skirstyti į neutralius ir prilaikančius.

Neutralūs. Skirti normalią pėdą arba aukštą pėdos skliautą turintiems bėgikams. Laikoma, kad normalus pėdos skliautas sąlygoja teisingą statymą, todėl jokių ypatingų sportbačio savybių nereikia. Žmonės su aukštu pėdos skliautu yra linkę remtis išorine pėdos puse, todėl jiems šis sportbačių tipas irgi geras.

Prilaikantys. Skirti linkusiems į pilnapadystę ir tiems, kurie kas žingsnis statydami pėdą, ją pakreipia į vidinę pusę. Tokių bėgikų dėvėti sportbačiai, jei padėsite juos ant lygaus paviršiaus ir žiūrėsite iš užpakalio, bus kiek pasvirę į vidų. Prilaikančio tipo sportbačiai turi specialų pado sluoksnį, prilaikantį pėdos vidinį kraštą ir šitaip saugantį ją nuo minėtosios overpronacijos.

Pradžiai viskas. Natūralu, kad čia tik pradžia, nes batelių gamintojai kuria sportbačius vos ne kiekvienam individualiam mėgėjui asmeniškai ir dar skirsto juos pagal lytį, metų laiką, asfalto rūšį ir pan.

Taip kyla beviltiška painiava. Teoriškai gal ir galite ieškoti mėgstamos kompanijos „vyriškų, vidutinės kūno masės, aukšto pėdos skliauto bėgikui skirtų rudens dizaino varžybinių pusės maratono batelių“, bet realiai Lietuvoje jums pasiūlys rinktis „iš to, kas yra likę jūsų dydžio“.

Pabaigai – po porą ne naujausių bėgimo batelių modelių pavyzdžių pagal aukščiau pasiūlytą skirstymą.

Sunkūs ir neutralūs: Asics Gel Nimbus, adidas adistar Ride.

Sunkūs ir prilaikantys: adidas supernova Sequence, Asics Gel Kayano.

Vidutiniai ir neutralūs: Asics Gel Cumulus, adidas response Cushion.

Vidutiniai ir prilaikantys: adidas adistar Control, Asics GT 2130.

Lengvi ir neutralūs: Nike Air Zoom Skylon, adidas adiZero CS4.

Lengvi ir prilaikantys: Asics DS Racer, adidas adiZero Tempo.

1 komentaras:

Unknown rašė...

Manau, kad geriausias būdas yra tiesiog nešioti ortopedinius batus ir tada negrės joks pilnapadystės gydymas.