2010 m. vasario 1 d., pirmadienis

Vienas kitas takelis dar niekam nepakenkė
















Kaip tokią žiemą treniruotis pavasario maratonui?

Štai jums bent trys atsakymai:

1. Lygumų slidės. Tamperės universiteto mokslininkai 9 – 10 savaičių tyrė bėgikų bei slidininkų deguonies įsisavinimą, lipoproteinų ir insulino koncentracijas, lygindami duomenis su kontrolinės grupės rodikliais. Nustatyta, kad tokiu pat pulsu dirbusių slidininkų lygis progresavo nė kiek ne mažiau už bėgikų.

Tik nepainiokite rimto prakaito lygumų slidėmis su pramogavimu kalnuose. Nors nusileidžiate maloniai sušilę, neturėkite iliuzijų, kad kalnų slidinėjimas atstoja treniruotę. Jis nė iš tolo neprilygsta bėgimui širdies kraujagyslių sistemos apkrova, todėl ir nedidina ištvermės. Tinka poilsio dienoms, jei tik nesate per daug nualinę kojų.

2. Sniegbačiai. Geriausiai atitinka bėgimo mechaniką. Visiškai nereikia praktikos – užsisegi ir bėgi laukais, degindamas dar daugiau kalorijų nei įprastai. Lietuvoje kol kas nėra populiarūs, bet turėtų pasivyti šiaurietiško vaikščiojimo lazdas.

3. Treniruokliai. Kaip sakydavo toks buvęs garsus pramogų pasaulio atstovas (kažin, kur jis dingęs?): „Vienas kitas amfo takelis dar niekam nepakenkė“. Tamsa. Teisūs „Šviesos kariai“, rinkdamiesi bėgimo takelius.

Bėgti treniruokliu nuobodu, nes nesikeičia nei peizažas, nei reljefas. Užtat grūdinasi valia.

Laikoma, kad bėgant su nuliniu nuolydžiu, sunaudojama mažiau jėgų ir energijos, nes nėra vėjo poveikio. Todėl amerikiečiai siūlo nusistatyti 0,5% įkalnę, kad sąlygos daugmaž atitiktų bėgimą lygiu taku lauke.

C. Clark, kvalifikacijai į 2000-ųjų Sidnėjaus olimpinį maratoną pasiruošė, naudodamasi vien bėgimo treniruokliu. Ji gyveno Aliaskoje. Bet M. Lewy Boulet ir kitos, jau 2008-ųjų, JAV olimpietės taip pat mielai treniravosi bėgimo takeliais ir pasiekė puikių rezultatų. Moterims tai pasirodė gera išeitis pabūti namie su vaikais, nepraleidžiant treniruočių. Jos įsigudrino treniruokliais atidirbti visų rūšių pratybas: ilguosius bėgimus, tempinukus, intervalus.

Bėgimo treniruoklio paviršius, žinoma, minkštesnis už asfaltą ar betoną. Tai tausoja sąnarius bei raiščius, tačiau neparuošia kojų susidūrimui su negailestingu kietumu maratono trasoje. Prieš šokant į rimtą startą, būtų geriau sulaukti pavasario ir nors kiek pabėgioti plentais.

19 komentarų:

Dovydas Sankauskas rašė...

Kai už lango -20, sąlygos beveik kaip Aliaskoje, pabandžiau užlipti ant bėgimo takelio ir aš. Likau nusivylęs. Nepatiko. Lietuvoje bėgioti 365 dienas per metus lauke paprastiems bėgikams, deja, neįmanoma (bėgiotojai apie ašigalius nesiskaito). Laukiu nesulaukiu pavasario.

Anonimiškas rašė...

dar buna kastuvai su kuriuo pasimosavus gaklima nusikasti sau trasa:)sia ziema teko imtis ir to-kedainiuose sporto klubuose nera normaliai veikianciu begimo takeliu...

Anonimiškas rašė...

taip, sunkoka su bėgimu žiemą:) aš tai bėgu plentais ilgąsias treniruotes, su ryškia liemene su atšvaitais, o trumpesnes tai kaip kada išeina, čia vieną dieną bėgau sniego pusnimis iki kelių:) o kai nuvalo mažesnės reikšmės keliukus tai jais prabėgu:)

Ignas Dilys (Staškevičius) rašė...

Treniruoklis man patinka. Sniegas ir šaltis - ne kliūtis, bet pabėgiojimą tamsiais darganotais vakarais su malonumu keičiu į valandą dunksėjimo takeliu. Daugiausia vienu užlipimu be pertraukos juo esu nubėgęs 50 km. 2006-aisiais ruošiausi Konemaros pusantriniam, tai reikėjo nuo sausio treniruotis. Šiandien pačiam sunku suprasti, kaip tai įmanoma, bet, jei žiema užsitęs, gali tekti šiemet aną pasiekimą pagerinti.

Anonimiškas rašė...

O aš šiemet atradau lygumų slides. Gal kiek per vėlai - įpusėjus žiemai. Tikrai labai gera treniruotė, drįsčiau pasakyti, jog turbūt net smagiau nei bėgimas...
Pernai žiemą mėginau ruoštis ant bėgtakio, bet likau nusivylęs. O ir pradėjęs bėgti asfaltu labai nesunkiai gavau kelio raiščių patempimą, kuris eliminavo visą sezoną. Matyt dangos pasikeitimas kaltas. Ir jaunatviškas maksimalizmas..

Anonimiškas rašė...

o galima sužinot frazės apie amfą autorių?

Ignas Dilys (Staškevičius) rašė...

Tokių frazių autorystė visada abejotina, tai labiau folkloras. Kadangi nėra literatūros šaltinio, konkretaus asmens įvardijimas irgi problemiškas, nes šitaip galima įsivelti į ginčų maratoną.

iiveta rašė...

Kai už lango -20 ir sąlygos būdavo beveik kaip Aliaskoje man bėgimo takelis laaabai patiko! O dabar dažniausiai net prie + temperatūros bėgu. :)

Silvija rašė...

Na žiema lauko treniruokliai visai manęs nevilioja, nors tiesa bėgimo žiema neatsisakau. :)

Anonimiškas rašė...

O kokie begimo sportbaciai labiausiai tinka?

Anonimiškas rašė...

It's really a great and helpful piece of information. I'm glad that
you just shared this useful info with us. Please keep
us informed like this. Thank you for sharing.

Anonimiškas rašė...

You should take part in a contest for one of the finest sites on the web.
I most certainly will recommend this site!

Anonimiškas rašė...

You really make it appear really easy along with your presentation but I in finding this topic to be really something
which I feel I would by no means understand. It seems too complex and very vast for me.
I'm looking forward on your subsequent put up, I will attempt
to get the hold of it!

Anonimiškas rašė...

Excellent weblog here! Additionally your site quite a bit up fast!
What web host are you the usse of? Can I get your affiliate hyperlink to your host?

I wish my site loaded up as fast as yours lol

Anonimiškas rašė...

When some one searches for his vital thing, thus he/she wishes to be available that in detail, tnus
that thing is maintained over here.

Anonimiškas rašė...

Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you may be a great author.
I will ensure that I bookmark your blog and definitely will come back down the road.
I want to encourage you to continue your great job, have a nice afternoon!

Anonimiškas rašė...

Howdy! This is my first comment here so I just wanted too give a quick
shout out and sayy I truly enjoy readin through your blog posts.
Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
Manny thanks!

Anonimiškas rašė...

I am in fact grateful to the holder of this web page who has shared this great post
at at this place.

Anonimiškas rašė...

If some one wants expert view about blogging then i propose him/her to
visit this web site, Keep up the fastidious work.