Sumanymas
pasikalbėti kilo, klausantis jūsų pranešimo renginyje „Be gliuteno“. Kai kurie
teiginiai man pasirodė pranokstantys įprastą gastroenterologo požiūrį. Ar
pritariate, kad esi tas, ką valgai?
Iš dalies. Ta prasme, kad labiausia mes matome žarnyno
mikrobiotą. Viena iš labiausiai medicinos mokslo tyrinėjamų šakų – kokie
gyvūnėliai gyvena pas mus žarnyne. Ne tik žarnyne - urogenitalijose, ant odos,
bet kadangi žarnynas užima daugiausia vietos, tai ten labiausiai ir tyrinėjama.
Tokių mokslinių straipsnių skaičius auga tiesiog geometrine progresija. Nei
psichiatrijoje, nei kardiologijoje tiek daug neieškoma. Problema yra ta, kad
mokslo – va šitiek, o praktiniame gyvenime, aš sakau, kaip „Niekas nenorėjo
mirti“: „ - Árti man ar neárti?“ „ - Mes tau šautuvą duosim.“ „-Nusišikt
man ant tavo šautuvo: ar arti ar nearti?“ Tai ką man vartoti: kokią bakteriją
ar ką?
Kad maistas veikia mikrobiotą, pripažįsta visi. Aišku,
jis nėra vienintelis svarbus ir darantis įtaką mikrobiotai, bet kad jis turi
didelę reikšmę, tai tyrimų pridaryta. Lygina, pavyzdžiui estų ir švedų vaikų,
sergančių tomis pačiomis alerginėmis ligomis, žarnyno mikrobiotas. Jos
skiriasi. Ligonių skiriasi, sveikų skiriasi. Italų skiriasi nuo Burkina Faso.
To paties amžiaus skiriasi. O ligos irgi skiriasi. Kad maistas veikia, tai
tikrai.
Dabar, kad maistas paveiktų ne mikrobiotą, o kitas
mūsų sistemas, tai taip pat duomenų yra. Širdies kraujagyslių sistema,
nutukimas, čia akivaizdu visiems. Ir kraujospūdžio ligos, onkologija,
praktiškai labai daug yra... Bet kokia yra problema? Ogi tokia, kad visi sako:
„O palauk! O
Petras visą gyvenimą iki šimto metų rūkė, gėrė, valgė lašinius ir šimto metų
numirė su puikia galva. O tas vargšas nevalgė, negėrė, bėgiojo, sveikatos
įsikūnijimas buvo, o septyniasdešimties metų – po velėna!“ Kodėl taip yra? Gal ne vien tas
mūsų maistas lemia?
Ir aišku, čia genetika turi reikšmės. Jeigu ką nors
paveldėjai, tai ką nors pakeisti... Aišku, pakeisti galima, bet labai stipriai
pakeisti nepavyks. Aišku, geriau maistą prisilaikyti, negu visiškai paleisti
vadžias. Jeigu turi polinkį į kokią nors onkologinę ligą ir dar tu onkologinį
maistą valgysi, tai tikrai greičiau viskas tau baigsis. Jeigu nevalgysi
raudonos mėsos, o daugiau kokių daržovių, tai galbūt paveldėjimo poveikį
atitolinsi.
Taigi, aš manau, kad iš dalies mes esam tai, ką mes
valgom. Tos senos Hipokrato tiesos... Bet negali̇̀ absoliutinti. Nes jeigu tik
absoliutini, tada klausimas: o kodėl anas valgė, gėrė ir šimtą metų gyveno?
Tai
greta maisto svarbus veiksnys yra genai...
Labai.
Ir
mikrobiota?
Taip. Na sakyčiau... Mikrobiota, čia jau gal... Į
atskirą grupę gal ir galima būtų išskirti, bet tai yra organizmo vidus. Kiek ji
yra susijusi su genetika? Organizmo mikrobiota, aš manyčiau, galėtų būti vienas
iš veiksnių, bet sakyčiau, kad reikšmės turi: maistas, genai ir aplinka. Aplinka,
turiu galvoj, ne vien maistas, bet ir oras, kuriuo kvėpuojam, ir kas turbūt
labiausiai veikia – emociniai dalykai. Emocinis stresas, pavyzdžiui. Jo reikšmė
yra labai didelė, pavyzdžiui, tai pačiai žarnyno mikrobiotai. Per parą po
emocinio streso tavo žarnyno mikrobiotos pokyčiai bus didžiuliai, kai kas
teigia, nors gali̇̀ valgyti idealų maistą. Gali būti problemų. Taigi, maistas,
aplinka...
(Skamba laidinis
telefonas.) Aš atsiprašau... Alio!
Taip. Nee, čia dar turėtų... Ten turėtų būti „Dell“. Ne, ne, čia turbūt, nes matai, čia skambina ką tik dabar ir
dar neturėtų... Sąskaita yra pas Aldoną. „Dell
Ultra Book“ ten turėjo būti. Gerai, ačiū. (Deda ragelį.)
Tai va, aš manau, aplinka turi didžiulę reikšmę.
Būtent aplinka: tiek oras, tiek emocijos... O ta aplinka, tai ne vien oras,
išmetamos dujos, žiedadulkės, bet didžiausia problema dabar – tos
elektromagnetinės bangos.
Mhm...
Na, aš jau nekalbu apie tokią aplinką, kaip indai:
teflonas, plastmasės... Tai čia irgi aplinka. Tiek daug nežinome. Italijoje yra
Europos Sąjungos mokslo miestelis, kuris, sakykim, bando Ameriką pavyt. Tai man
didžiausią įspūdį padarė. Ten pora lietuvių chemikų dirba, tyrinėja maistinę
plastmasę, kuris skirta naudoti žmonių maisto indams, bet jie vis tiek ją
tyrinėja: o kas darosi vėliau, po dešimties, dvidešimties metų? Mes to nežinom.
Grįžkime
prie mitybos. Ar jūs pats laikotės kokios nors dietos?
Aš manau, kad aš laikausi. Sėdžiu kažkokiose vėžėse,
ir vis dėlto tai, apie ką aš skaitau, mane veikia. Bandau grynai egoistiškai pritaikyti
sau.
Tai
normalu. Aš irgi pastebiu: ką perskaitai, tą prisitaikai.
Jo, jo. Ta mano dieta nėra kažkokia extreme. Bandau savo svorį kontroliuoti,
bet dabar aš jau labai retai sveriuosi, nes tai veikia smegenis. Daug metų
kiekvieną dieną: „Šiandien - šimtas gramų, dabar jau pusę kilogramo priaugau. Blin! Blogai!“ O dar darbe blogai, dar kažkas
blogai... ir tada galvoju: „Mažiau čia reikia kreipt dėmesį.“ Na, per mėnesį
vieną - kitą kartą.
O dieta mano, realiai, standartinė. Ta sveika dieta,
apie kurią mokslas daugiausiai turi duomenų. Visų pirma, aš jau daug metų
nevartoju cukraus. Šiaip, aišku, vieną - kitą kartą, neskaičiuoju, bet šiaip
visiškai nevartoju cukraus ar kokių uogienių, medaus, kaip saldiklių. Įpratau,
ir man saldumo užtenka.
Daug metų nevartoju riebalų, sočiųjų riebalų: sviesto,
grietinės. Nebent labai retai. Ir aliejaus praktiškai aš nepilu.
Paskui, jau daugelį metų praktiškai nevartoju greito
maisto. Turiu galvoj ne vien tiktai šiukšlinį maistą, bet ir visą sintetinį:
sausus pusryčius, javainius, čipsus.
Visa, kas dirbtinai žmogaus sukurta.
Sukurta, turiu galvoje, tai, kad jeigu
paimi grūdą ir jį sumali, ir dar pridėjęs kokių nors medžiagų pagamini gaminį,
tai jis jau bus truputį tolokai nuo lauko, kuriame tas pirminis grūdas augo.
Stengiuosi kiek įmanoma mažiau vartoti miltinių
patiekalų. Miltiniai – tai bulkos,
barankos, džiūvėsiai. Aš juos labai mėgstu, ir pyragaičius, tai vienintelis
šansas yra nepirkti, nelaikyti namuose, nes kai jau atsiranda jie, tai
prisiėdu, ir tada sąžinė graužia.
O šiaip mėsą valgau, žuvį valgau, kiaušinius valgau,
daržoves, vaisius valgau. Palyginus daug valgau košių, bet tų tikrų, grūdinių
košių, kurias reikia virti. Ne iš miltelių, kur ištirpsta. Įvairias košes, gal
tik manų beveik nevalgau ir ryžių - labai retai, bet avižų, grikių, kukurūzų,
miežių, sorų... Dažniausia – avižų košę.
Aišku.
Dar paklausiu apie gliuteną ir celiakiją. Celiakija atrodo gana gerai ištirta
liga, ypač lyginant ją su kitais autoimuniniais susirgimais. Ja suserga
turintieji genetinį polinkį ir vartojantieji gliuteną. Jūs anąsyk sakėte, kad
celiakija arba yra, arba nėra. Tai paaiškinkite vieną dalyką: kodėl celiakija
kai kas suserga, tik sulaukęs vyresnio amžiaus?
Čia turbūt yra... Jeigu trumpai atsakant: niekas
nežino. Kodėl vienu atveju mechanizmas pasileidžia vienokiame amžiuje, o kitu
atveju – kitokiame. Bet tai analogiška kitoms ligoms. Panašios į celiakiją yra
alerginės ligos. Visa grupė. Žmogus trisdešimt - penkiasdešimt metų kvėpuoja
žiedadulkes, jam viskas puiku, ir staiga penkiasdešimt pirmais ar trečiais
metais jis pradeda dūsti, ašaroti. Ir tada – klausimas: o kodėl? Ir deja,
medicina negali atsakyti. Gal dėl žarnyno mikrobiotos pasikeitimo, gal dėl
kažkokio viruso, kurio mes dar neatradom, gal tu kažkokio maisto persivalgei,
ir jis įjautrino. Galima filosofuoti, kiek nori.
Taip pat yra su celiakija: didžiausias pikas –
vaikams, pirmieji dveji metai, kai viską pradeda valgyti. Bet randama ir
devyniasdešimt ketverių metų.
Kadangi
gliuteną sudarančios aminorūgštys organizme gali būti pakeičiamos kitomis, tai
jeigu žmogui dėl to ramiau, galima visiškai jo atsisakyti?
Taip. Visiškai aš pritariu. Todėl, kad žmogus be
kviečių, rugių ir miežių puikiausiai gali gyventi. Jokių problemų aš nematau.
Aišku, turbūt nėra padaryta tokių tyrimų, kur lyginami sveiki, celiakija
nesergantys, žmonės, valgantys ir nevalgantys gliuteną. Tokio tyrimo neteko
matyti. Bet gali būti, kad net toje grupėje, kuri visai neserga...
Iš visų tų kruopų man labiausiai patinka avižos. Jų
sudėtis ganėtinai gera, turi betagliukanų, gleivinių ir kitų medžiagų, kurios
teigiamai veikia sveikatą.
Kokia
yra riba tarp celiakijos ir padidėjusio jautrumo gliutenui, jo netoleravimo?
Šitos ligos panašios tuo, kad turi tą patį sukėlėją.
Sukėlėją - gliuteną išmetus, pagerėja sveikata. Skirtumas tik toks, kad
celiakijos atveju padarius tyrimus, randami pakitimai tiek kraujyje, tiek
pačioje žarnoje. O jautrumo gliutenui atveju aš padarau tuos pačius tyrimus, ir
jie – idealiai normalūs, tokie pat, kaip sveiko žmogaus, kuris gatvėj vaikšto,
ir jam viskas gerai. Ir tada mes sakome, kad čia hiperjautrumas gliutenui yra
tokia truputį šiai dienai mistinė liga, kuri nustatoma, kai nerandi kitų ligų.
Alergijos neradau, celiakijos neradau, o žmogus sako: „Štai aš gliuteno
nebevalgau, ir man geriau.“
Tai
tokiu atveju nebūna jokių nukrypimų ne tik žarnyne, bet ir kraujyje?
Jokių. Tik yra kita problema: medicinoje nėra
šimtaprocentinio tyrimų patikimumo. Taip būna ir su celiakija: nerandi, o pusės
metų žiūri, kad jau atsirado. Ir galvoji: gal ten ne hiperjautrumas buvo, o
celiakija. Kitas dalykas, aišku, placebo.
Su
gastroenterologija visada taip: dirglioji žarna, kolitas – kaip jas atskirti
nuo isterijos?
Taip. Nes vis dėlto, che... Jeigu mūsų virškinamajame
trakte: žarnyne, skrandį dar pridėjus, stemplę, yra daugiau nervinių ląstelių
negu smegenyse, tai dar klausimas, kur yra didžiosios smegenys, o kur - mažosios.
Jos turėtų truputį vietomis susikeisti. Juk ne veltui sugalvoti biznio pietūs.
Pavalgęs esi geresnis. Tos nervinės ląstelės irgi nori valgyti, ta vadinamoji
enterinė nervų sistema.
Kai
kas aiškina, kad apetitą sukelia žarnyno mikroflora. Net maistą neva renkamės
ne mes, o mūsų bakterijos, veikdamos smegenis per visą grandinę. Mes tik
vykdome jų sprendimus, tiesdami rankas vieno ar kito patiekalo link arba
užsisakydami restorane.
Čia labai sunku palyginti, kas svarbiau. Čia ne
sportas, kur išmatuoji, kas greičiau nubėga. Aš tik abejočiau. Kodėl? Todėl,
kad yra labai geras pavyzdys su prednizolonu. Ateina pas mane tokie, kurie nevalgo
po tris - keturias dienas, ir tai ne nervinė anoreksija. Duodi prednizolono, ir
jis tau kitą dieną pradeda valgyti, nors buvo į skeletą panašus. Tai senas
vaistas. Ar prednizolonas per parą gali pakeisti mikrobiotą? Aš labai
abejočiau.
Turbūt,
ne. O kaip jis veikia?
Tai yra hormonas. Jis skatina apetitą, ir vaikai
pradeda gausiai valgyti, svoris labai greitai auga. Tiktai, aišku, yra
šalutinis veikimas, ir dar problema – nuėmus vaistą, grįžta atgal.
Vis dėlto aš galvočiau, kad apetitui... Mikrobiota,
pritariu, turi reikšmės. Ne veltui yra tokie seni tyrimai, kai liesoms pelytėms
žarnyne įskiepijus storų pelyčių išmatų, jos pradėjo labai gausiai ėsti. Tai
labai seniai daryti tyrimai, jie kartojami, ir dabar aš turiu lentelę, kokie
probiotikai ir antibiotikai veikia svorį.
Amerikoje jie turi nutukimo epidemiją, tai labai nagrinėja
žarnyno mikrobiotos įtaką svoriui. Tai būtų toks pigiausias ir, sakyčiau,
nekalčiausias gydymo metodas. Nes dabartiniai nutukimo gydymo metodai labai
drastiški.
Ką
manote apie veganišką dietą?
Aš nesu entuziastas. Dar vegetariška, tai dar dar... O
veganiška – per daug apribojimų. Su dietom yra problema...
Kai manęs klausia, kokių dietų laikytis, aš sakau: kuo
įvairesnių produktų dietos. Nes jeigu organizmui kokios nors medžiagos trūksta:
magnio ten, seleno, vitamino kokio nors, tai jis turi mechanizmus, kaip
pagreitintai jį įsisavinti. Ir atvirkščiai. Geriausias pavyzdys su
betakarotenu: kai organizmui pakanka vitamino A (betakaroteno), jo rezorbcija
sumažėja dešimt kartų. Rezorbcija!
Jeigu aš geriu tabletes arba valgau morkas, man jis nesirezorbuoja, nes jo
pakanka. Kad nebūtų perdozavimo. O kai tu valgai kokį nors pernelyg kryptingą
maistą, vien mėsą, vien žuvį, vien daržoves arba esi veganas, tai atsiranda
rizika, kad negausi, pavyzdžiui, vitamino B12, ir tau atsiras mažakraujystė. Gal
folio tau trūks, gal cinko.
Kartais žmonės bijo vėžio, renkasi onkologinę dietą,
neva tai geriau prieš vėžį, bet kartais nuo vilko bėgi – ant meškos užkrenti.
Esama
apžvalgų, teigiančių, kad Amerikos rytinės pakrantės ir Kalifornijos gyventojai
internete labiausiai ieško veganiškų dietų, o visi kiti amerikiečiai – dietų be
gliuteno. Taigi, į veganizmą labiau krypsta išsilavinusieji, pasiturintieji,
ieškantieji, madingieji. Ko gero, veganai dažnai turi tam tikrų etinių paskatų.
Ar savo darbe pastebite, kad elitas linksta prie etinių, o runkeliai – prie
praktinių dietų?
Taip, akivaizdžiai. Ir kuo labiau... Jei tik kas nors
ateina su veganizmu: „ - Du aukštieji?“ „ - Du aukštieji.“ (Juokiasi) Aš norėjau pasakyti: žmogaus
intelekto koeficientas didelis, viskas gerai, ir tada pradeda jis... Medicina
neatsako į visus klausimus, tai jis bando pats atsakyti.
O tai, kad yra tie etiniai dalykai, kad gaila gyvūnų,
aš su tuo šimtu procentų sutinku. Neseniai irgi teko tokiam ekologiniam ūky
būti, ir paskui duoda ten... Bifšteksas nelabai valgosi, kai tu matai gražų
gyvuliuką, kuris švarus, laižo tave... Na, bet toks gyvenimas yra sukurtas...
Bet jeigu tos mintys tave persekioja, tada aš sutinku, tada – taip. Žmogus
grynai psichologiškai negali valgyti. Bet jeigu aš žiūriu grynai iš fizinės
pusės, tada dieta turi būti įvairi. Iš psichologinės – ką darysi, bandai...
Nesilankyk tada ekologiniuose ūkiuose, laikyk šuniuką ar kačiuką, kurių
nevalgysi.
Ar
apskritai kokia nors dieta yra naudinga šerdis žmogaus pasaulėžiūrai ir gerai
savijautai?
Taip. Aš su tuo sutinku. Dieta turi reikšmės, visada
sakau.
Aš augau su senele, ir ji man sakydavo: „Gali neiti į
mokyklą, gali pavėluoti į pamokas, bet pusryčius turi suvalgyti.“ Tai
įspraudžia tave į tokius rėmus. Elementarūs dalykai: pusryčius valgai ar
praleidi. Labai sveika valgyti pusryčius. Yra keletas tokių įdomių tyrimų: du
su puse tūkstančio kalorijų – tu jų pagrindą suvalgai pirmoje dienos pusėje ar
antroje? Pirmoje dienos pusėje suvalgai – svoris neauga. Antroje – tuos pačius
produktus, tas pačias kalorijas – svoris auga.
Dieta turi neabejotinai didelę reikšmę. Tiktai kas yra blogai? Jeigu žmogus paverčia savo gyvenimą dietos laikymusi, vis tyrinėja... Dar suprantu, jei tu esi daktaras, dietologas, kitiems patari, bet jei tavo šiaip visas gyvenimas: „Ką aš čia suvalgiau? Ką dabar valgysiu? Kokia čia nauja dieta?“ Tai virsta psichine liga. Pažiūriu į tuos vegetarus ar veganus – jie užsiakcentavę: „-Ką tu valgai? Teatras?! Koks teatras? Ką tu valgai!?” Domėtis reikia įvairia palete, o dieta turėtų užtikrinti gerą sveiką gyvenimą, džiaugsmą gyvenimu. Jei viso gyvenimo tikslas – sveikai valgyti, aš negalvočiau, kad tai yra gerai.
2 komentarai:
Su malonumu perskaičiau. Patiko. Dar ir todėl, kad beveik taip pat susakė, ką, manau, ne retas mano ir ne gydytojas. Pastebiu, kad šiandien gydytojas kartais tais klausimais gali būti ne ką daugiau žinantis nei ne gydytojas. Jei žmogus, kuris tuo reikalu domisi ne vieną dešimtmetį, gauna naujos informacijos Vakaruose. Juk, manau, mokslininkas tiria labai siauroje srityje. Tad visa kita ir jis gauna jau iš kitų mokslininkų parašytų tekstų (nors, žinoma, jis tuos tekstus gali suprasti lengviau nei ne gydytojas).
Bet, manau, yra ir kita medalio pusė. Juk kaip ir agronomas, kai jam įkalta į galvą ta chemija, - tai jau ir neišmuši. Manau, kad tas fenomenas gal yra ir gydytojais.
Bet ne apie tai.
Vis pagalvoju ir dėl tų genų. Juk, pavyzdžiui, jei žmogaus tėvai pagimdė vaiką sąlygose, kai gyveno be cigarečių, be alkoholio, ramioje sveikoje aplinkoje ir t.t. ir pan.
O tik po to, kai jau vaikai gimė, - sakykime prasidėjo viskas kompleksiškai, pavyzdžiui ir rūkymas, ir alkoholis, ir alinantis darbas, ir sintetinis maistas, ir žiauri konkurencinė aplinka visur, t.y. įtampa, nemiga... – tai kai vaiko tėvai miršta (insultas, širdis, vėžys), - gydytojas juk gali pasakyti, kad va tavo vaike genai ne kokie.
Taigi, kai kada juk gali būti ir ne genai. Kai vaiko tėvai iš esmės pakeitė gyvenimo būdą po to, kai vaikas gimė ir dėl pakeisto iš esmės gyvenimo būdo numirė, išvardintomis ligomis (gal ir dėl to, kad prasidėjo amerikietiško gyvenimo era, po 1990 m. ne kuriose šeimose...). Nors gal būtų nemirę, nes jie mirė dėl iš esmės pakitusio gyvenimo būdo Lietuvoje, ne kuriose šeimose.
Bet čia tik teoretinis pasamprotavimas, neturint tam jokio realaus praktiško pavyzdinio pagrindo.
Ir dar vienas dalykas. Valia. Kai žmogus žino kaip reikia, bet neturi valios tuo ką žino vadovautis. Manau, kad gali būti ir taip, kad jis greičiau mirs nei tas (turiu omenyje, kai, pavyzdžiui, genai panašūs) nei tas, kuris mokslu netiki, srebia taukus šaukštais, druskos, cukraus naudoja kalnus, rūko, išgeria ir panašiai... Bet neturi stresų, nes keikūnas, pavyzdžiui, t.y. pykčio nelaiko, jį išlieja, kas minutę...
Nepriimkite rimtai, nes tai mano visiškas ekspromtas
Nekonkretus pašnekovas...
Rašyti komentarą