2010 m. kovo 5 d., penktadienis

Maratono legendai – 2500 metų. Kada švenčiam?


Ar šventėte trečiojo mūsų eros tūkstantmečio pradžią? O Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį? Jeigu vis dar jaučiate apvalių datų alkį ir troškulį, tai pereikite prie istorinių pergalių: šiemet nepraleiskite Žalgirio mūšio 500 –ųjų metinių, o kitąmet pasistenkite, pažymėdami atėniečių laimėjimo Maratono lauke 2500-ąjį gimtadienį.

Pastarąją sukaktį pasaulis jau švenčia. AIMS (Tarptautinė Ilgųjų nuotolių ir Maratono Asociacija) patvirtino čia pateikiamą paveikslėlį ir siūlo juo žymėti šiemet rengiamų varžybų medalius. Atėnai kviečia į jubiliejinį maratoną. Net Australija nukaldino sidabrinę dolerio monetą legendinio pasiuntinio Filipido žygio metinėms atminti.

Tačiau prieš nerdami į linksmybių šurmulį, stabtelėkime susimąstyti, ką švenčiame. Apie tai, kas buvo Filipidas ir kur jis bėgo, šiame tinklaraštyje jau esu samprotavęs. Puiku – prisiminti legendos personažo žygį gal dar smagiau. Juk literatūros herojai gyvena realius gyvenimus: turistai būriais lanko Džiuljetos balkoną Veronoje, Šerloko Holmso namus Londone, tariamos jo žūties vietą Šveicarijoje ir pan.

Įdomi kita aplinkybė. Visuotinai pripažįstama, kad Maratono mūšis vyko 490-ųjų metų prieš Kristaus gimimą (angl. B.C., arba prieš mūsų erą) rugsėjį. Primityviai sudėję 490 ir 2010 išties gauname 2500. Tik toks skaičiavimas nėra teisingas.

Lygiai taip pat visuotinai sutariama, kad nulinių šios eros metų nebuvo ir būti negalėjo. Visiškai aišku, kad XXI-asis amžius prasidėjo ne 2000-ųjų, o 2001-ųjų sausio 1 d., taigi 2500-osios pergalės Maratono lauke metinės sueis 2011-aisiais.

Motyvus raginti švęsti anksčiau galima suprasti. Suvenyrus norisi parduoti kuo greičiau. Graikijai šiemet kaip niekada reikia turistų. Laikant saujoje raktą nuo kokios nors „Maratonui - 2500 metų!“ biudžeto kasos, kantrybės taipogi pristinga. Nebesužinosime, kaip ten būtų suskaičiavę mūsų veikėjai, jei Lietuvos vardą metraštininkai būtų įrašę kokiais 109 m. pr. Kr.

Tik mums dėl to neverta gadintis šventinės nuotaikos. Maratonininkai atlaikys bet kokią jubiliejinių bėgimų ir vakarėlių virtinę. Kad ir apytikslis, 2010-ųjų apvalumas sukuria daugiau magijos, o kitais metais galėsime pasidžiaugti, tiksliai išsimatavę istoriją. Juk ne vienerius metus užtruko ir susitarti dėl maratono distancijos ilgio.

Komentarų nėra: