2010 m. rugsėjo 8 d., trečiadienis

Didžiosios dienos belaukiant












Artėjantis sekmadienis daugeliui bėgimo mėgėjų yra Didysis. Maratonininkų gretas papildys koks šimtas naujokų, sėkmingai įveikusių Vilniaus iššūkį. Dar daugiau bendraminčių, nebe pirmą kartą stodami į startą, sieks asmeninių rekordų arba pasitenkins pusiniu malonumu iš pirmojo sostinės pusmaratonio.

Apie ką verta pagalvoti, kad lemiamas pasiruošimo etapas būtų sklandus, o visi planai taptų realybe? Štai keletas patarimų.

Treniruotės. Paskutinėmis dienomis neverta tikėtis pagerinti savo sportinės formos, tačiau visiškai atsisakyti bėgimo taip pat nebūtų teisinga. Pastarąją savaitę elkitės pagal iš anksto numatytą planą, jei tokį turite, bet laikykitės taisyklės: „kuo mažiau – tuo geriau“.

Tikrai svarbu nuoširdžiai atidirbti priešpaskutiniąją treniruotę penktadienį. Jos pagrindinis tikslas – išmėginti varžybų dienos aprangą. Vilkėkite ir avėkite lygiai taip, kaip ruošiatės atrodyti sekmadienį. Jei turite porą variantų skirtingiems orams, išbandykite abu. Nepamirškite pulsomačio, gertuvės (pilnos!), dėklo mobiliajam telefonui, raktams, diržo energetiniams želiukams, popierinių rankšluosčių, reklaminio raiščio ant kaktos ir viso kito, ką esate numatę pasiimti į trasą. Jei planuojate teptis kokiais tepalais, gerti papildų ar vyniotis elastiniais tvarsčiais, būtinai parepetuokite ir tai.

Su visa ekipiruote nepatingėkite nubėgti keleto kilometrų, tik daug lėčiau, negu taikysitės risnoti varžybų dieną. Turite jaustis absoliučiai patogiai. Jei varžysitės įdomiausio kostiumo konkurse, vienos tokios treniruotės nepakaks.

Šeštadienio pratybos galėtų būti skirtos paskutinėms abejonėms dėl to, kaip atrodysite trasoje, išsklaidyti, o taip pat kiek įsotinti organizmą deguonimi. Bus geriau, jei nesiekdami surinkti papildomo kilometražo, tiesiog 4 -6 kartus žvitriai pabėgėsite 400 metrų intervalus. Tempas – pagal savijautą, bet toks, kad pulsas pakiltų iki aerobinio lygmens, o plaučiai kaip reikiant prasivėdintų. Jei jaučiatės, kad norisi pailsėti prieš rytdienos startą, nieko neatsitiks, šio pasilakstymo atsisakius.

Miegas. Daugelis sportininkų prieš startą miega prastai. Tai normalu ir rezultatams neatsiliepia. Suplanuokite išsimiegoti naktį iš penktadienio į šeštadienį.

Mityba. Jei gyvenate ne iš bėgimo, svarbu paskutiniosiomis dienomis prieš startą maitintis kiek įmanoma įprasčiau. Ypač – šeštadienį. Gerkite daug vandens. Venkite naujų, egzotiškų patiekalų, riebaus, sunkiai virškinamo maisto. Neužsižaiskite su įsikrovimais. Jei starto išvakarėse jausitės sotūs, bet neapsunkę, energijos būsite sukaupę pakankamai.

Išvakarės. Visą atrinktą aprangos ir įrangos komplektą, įskaitant numerį ir čipą, susidėkite iš vakaro! Apsispręskite, kokiu tempu startuosite, ir griežtai prižadėkite sau jo neviršyti iki 30-ojo kilometro, kad ir kiek šventinio adrenalino trenktų į galvą po šūvio.

Varžybų rytas. Įprastai papusryčiaukite, išgerkite puodelį kavos. Auksinė taisyklė – iš anksto (prieš valandą) atvykti į starto vietą. Pakeliui būtinai paplanuokite, kaip švęsite būsimą pergalę ir duokite atitinkamus nurodymus namiškiams. Tai padės nukreipti mintis naudinga linkme ir sutaupys jėgų, kurių po finišo nebebus per daug.

Likus pusvalandžiui, oriai atstovėkite eilutę prie WC, iki soties atsigerkite.

Apšilimui užteks penkias – dešimt minučių pabėgioti labai lengva ristele. Remiantis naujausiomis apšilimo madų tendencijomis, tampytis prieš startą neverta.

Pasitikrinkite, ar teisingai įsivaizduojate trasą, maitinimo punktų ir WC išdėstymą. Nusižiūrėkite savo tempo vedlius, net jeigu neplanuojate visąlaik naudotis jų paslaugomis.

Pirmyn – savo medalio link!

4 komentarai:

Giedrius rašė...

Puikus straipsnis prieš mano pirmą maratoną.
Ypač patiko "Apsispręskite, kokiu tempu startuosite, ir griežtai prižadėkite sau jo neviršyti iki 30-ojo kilometro, kad ir kiek šventinio adrenalino trenktų į galvą po šūvio."
Tikiuosi sutilpti į 4h.

Anonimiškas rašė...

AČIŪ,

Kęstutis rašė...

Puikūs patarimai dvasinei ramybei įgauti, panašiai kaip bobutei prieš einant bažnyčion maldaknygę pavartyti....:) Ačiū. Puiku tai dar kartą paskaityti, save apraminti.....:)

Anonimiškas rašė...

Ačiū už puikius patarimus - tikrai tai viskas ką būtina žinoti. Gal reiktų priminti naujokams kad labai svarbu sudalyvauti makaronų vakarėlyje iš vakaro:))