2011 m. birželio 18 d., šeštadienis

Apie leidimus















Paskutinis lašas, pratašęs troškimą nubėgti dešimtį kilometrų Olimpinę dieną, buvo jos nuostatų reikalavimas registruojantis pateikti „gydytojo leidimą“. Laikau stalčiuje mediko diplomą, tik neturiu teisės praktikuoti. Kaulyti leidimo iš žmonos pasirodė nevyriška, taigi iškeičiau tempines varžybas į ilgąją treniruotę.

Anksčiau tokius keblumus spręsdavau senoviškai. Sovietiniams apribojimams atrasdavau tokių pat metodų. Pirmą sykį manęs nenorėjo registruoti į bėgimą Vingio parke gal prieš dvylika metų. Išgelbėjo naivus atkaklumas, pastiprintas dvidešimties litų asmenine parama kažkokio organizatoriaus asmeninei veiklai. Po kurio laiko tapau atpažįstamas iš veido ir galėjau paspausti menamu autoritetu. Dar įgijau naudingų pažinčių. Pasisveikini su kuriuo nors iš sporto vadovų ir drąsiai eini atsiimti numerio. Negi registratorius kels skandalą dėl pažymos?

Pažymą galima nusipiešti. Niekas tiksliai nežino, kaip ji turėtų atrodyti. Esu pats išsirašęs tinkamos sportinės formos patvirtinimą, kai tokio pareikalavo San Remo maratono rengėjai. Italams puikiai tiko popiergalis su lietuviškais visai ne medicinos įstaigos antspaudais. Svarbu lotyniškai iškeverzoti „Sanus“. La Rošelio maratonui išsirūpinęs tikrą gydytojo pažymą, jos kopijas rodžiau ją dar keletą metų, vis įrašydamas reikiamas datas.

Absurdas žemina, bet jam priešintis geriau atvirai. Doru piliečiu būti maloniau, nei kyšininku ar dokumentų klastotoju. Prieš savaitę mano sūnui neleido žiūrėti „Šalutinio efekto“, nes šis filmas yra „N-16“. Nesvarbu, kad paauglys atėjo su abiem tėvais, o, pavyzdžiui, JAV toji juosta pažymėta „PG-13“ (tinkama tėvų priežiūroje nuo trylikos). Susidūręs su sistemos kvailybe, patyriau mazochisto jaudulį, kai kino teatro darbuotojai uoliai vykdė nurodymus, nesiklausydami jokių argumentų. Toks smagumas stipresnis, nei pasiekus tikslą per blatą ar papirkinėjimą.

Sistema siekia gėrio. „Šalutinis efektas“ tikrai gali paveikti jaunas smegenis kaip narkotikų reklama. Priešinfarktinės būsenos ligoniui iš tikrųjų gresia galas nuo Olimpinės dienos euforijos. Formaliai jie teisūs. Bet vis tiek manysiu, kad didesnis gėris jaunuoliui yra pirmiau aptarti tokį filmą su tėvais, o tik po to žiūrėti parsipūstą versiją su draugeliais.

Taipogi esu tikras, kad net žymiausias gydytojas gali tik patarti, kaip žmogui gyventi. Leidimus išduoda kitur.

13 komentarų:

Anonimiškas rašė...

O geras, taip kruta.

Vytautas rašė...

Atminty iškilo sovietinė balabaika:
Bez bumazhki ty - bukashka, a s bumashkoj - cheloviek. Gerai, kad intuityviai pasirinkau Dzūkijos takų bėgimą... Gal ten pažymos nereikalaus, tikiuosi...

Anonimiškas rašė...

Taaaaaip......Problemikė......:)
Bent teoriškai daleidžiu, kad biurokratiškasis popiergalis tampa visagaliu - po sveikatos pažyma pasirašęs medikas, kaip Švento Tėvo vietininkas užtikrina mano amžinąjį sveikuoliškąjį buvimą Žemėje ?

Anonimiškas rašė...

na pagaliau si problema iskelta. labai dziaugiuosi. Vadinasi ne man vienam susidaro keblumu. turiu ir as tokia pazyma, gauta pries 6 metus. tai kaisioju ja kaskart sitam begime, ir stebuklingai praeina. betgi, gerbiami kolegos, juk tokia organizatoriu uzgaida yra nesusipratimas. Jie net neziuri kas parasyta. Tai yra tik funkcionieriu noras prisidengti savo uzpakali, kad nelaimingo atsitikimo atveju nebutu isdurtas ir ismestas is ypac siltos kedes. Ir jiems nusispjaut, kad tokia tvarlele zemina zmones, nes svonderiui zmogus yra siuksle, jei jis bando pareikalauti savo teisiu.
Nesupykit uz teisybe. Nesitikiu, kad kitamet kas nors pasikeis, kol nepasikeis zmones virsuje.

domantas balsys rašė...

Nors visi labai piktinates del sveikatos pazymos reikalavimo varzybose, as manau jog jinai turetu but privaloma. kiekvienas sportuojantis zmogus turi nuolat tikrintis sveikata, del keleto priezasciu, kaip persitreniravimo galimybe, sirdies funkcijos sutrikimai, kurie pas sportininkus labai dazni, kaip mitralinio voztuvo pralaidumas, kuris toliau progreszuojant gali baiktis labai liudnai. todel, laiks nuo laiko nueiti ir pasitikrint sveikata, tam paaukojus keleta valandu per puse metu, nieko baisaus neatsitiks.

Aischilas rašė...

Tvarkos galima siekti dviem keliais.
Pirmas (briuselinis) - įstatymu nustatyti visiems privalomą vienodą pažymos formą, jos išdavimo tvarką, galiojimo terminus ir baudas organizatoriams, jei išleis bėgti be jos.
Antras (amerikoniškas)- versti rengėjus reklamuojant varžybas ir registruojant, įspėti norintįjį bėgti, kaip jam bus sunku ir kaip svarbu pasitikrinti sveikatą.

Anonimiškas rašė...

Pirmiausia - pažyma galioja 6 mėn. Antra - reikalinga visa eilė tyrimų, pvz. - kraujo, rengeno nuotraukų.....Reiškia sugaišiti minimum dvi dienas, metuose - jau keturias. Gal profesionaliai sportuojant tai nemaišo, bet mėgėjui, bėgiojančiam 10 metų ir daugiau savo malonumui..... Taip mąstant visus su sportine apranga ir ne tik su ja turėtų policija, ar sporto funkcijonieriai visuose parkuose, gatvėse gaudyt, reikalaut pažymų ir svarbiausia jų neturint - baust......Juk tai tas pats - dalyvauji kažkokiose bėgimo varžybose - reikia, bėgi vienas – jau nebe...?.Ir svarbiausia - ką tas popiergalis duos bėgančiam ? Ar bent teorinę atsakomybę turės medikas, išdavęs tokį popiergalį ? Apskritai visiškas nesusipratimas - bėgi vienas - nereikia nieko, bėgi kolektyviai - pažyma būtina....Čia nuo sovietinių laikų reliktas – „kontora pišet“, o kam, kodėl - nesvarbu....Juk kiekvienas esame savęs šeimininkas ir už save, savo poelgius atsakome pirmiausiai sau. O aplinkiniams, bėgantiems kolektyviai kartu mano būklė, sveikata visiškai neįdomi, juo labiau niekam mano būsena nepakenks....

Dainius rašė...

Manęs prieš pora metų irgi neregistravo ... :-)

Dovydas Sankauskas rašė...

Visiškai pritariu iškeltoms mintims. Mano galva, gydytojų pažymų galima reikalauti tik iš nepilnamečių. Pilnamečiai, suaugę žmonės, yra pakankamai sąmoningi, kad patys rūpintųsi savo sveikata.

Anonimiškas rašė...

tas pilnameciu samoningumas salyginis, ir dirzus masinoje prisisegti atrodo turetu visi nes, pilnameciai samoningi, bet...

Ignas Dilys (Staškevičius) rašė...

Visų taisyklių laikytis maloniau ne iš baimės, o suvokiant jų prasmę. Be to, diržą prisisegti paprasta, o gauti sveikatos pažymą - nelabai.

Anonimiškas rašė...

Pritariu Ignui. Diržo segimasis netiesiogiai susietas su kitų eismo dalyvių saugumu, o čia.....Kas man, laisvam, sąmoningam žmogui gali primygtinai nurodinėt, kaip turįs gyvent, elgtis ? Negi tas popiergalis man bus garantija dėl galimų nutikimų ?Juk neužtaisytas šautuvas kartais iššauna......Bėgant savo malonumui, treniruojantis jo nereikia, o štai dalyvaujant bėgančiųjų susibūrime - jau privalu. Akivaizdu - tai biurokratų noras bėgančiųjų sveikatos reikalus "numesti" kitų atsakomybėn, nusimazgoti rankeles.

Anonimiškas rašė...

tenka pripazinti, kad su sveikatos pazyma sudetingiau nei su dirzais, jei nueisi pas seimos gyd. tai pasakys suvarysi sirdi ur sanarius, geriau nebegiok:) ...

O dirzo segimas tiesiogia isusijes su to kuris uzsisega, taip kaip ir su sveikatos pazyma