2022 m. kovo 7 d., pirmadienis

Kuo žmonės skiriasi nuo grybų? (Atvejo analizė)

 

Iš pradžių atvejis atrodo nuobodus. Penktadienį gaunu žinutę, kad žmogus „Maratono lauke“ negali perskaityti interviu su Latvijos politologu. Interviu kelių mėnesio senumo, nieko ypatingai aktualaus – siauram ratui. Neskubėdamas pradedu aiškintis. Telefonu prisijungiu lengvai, o kompiuteriu – niekaip. „Svetainė nepasiekiama, atsisako susijungti. Tikrinkite ryšį. Perkraukite.“

Pasitelkiu pagalbon labiau išmanantį technologijas brolį. Pirmiausia įtariame gūglą, kurio paslauga „blogspot“ grįstas „Maratono lauko“ gyvavimas. Naudodamasis administratoriaus teisėmis krapštau įvairius nustatymus, nuklystu į lankas, vėl grįžtu. Nieko įtartina. Paieškoję problemų vartotojo pusėje, pastebime, kad nesėkmės braunantis į tinklaraščio platybes lydi prie Tele2 prijungtus įrenginius. Perjungiu kompą prie kito operatoriaus teikiamo wi-fi, ir ekrane bjaurų užrašą iškart pakeičia Karlio Daukšto veidas. Patikrinu, pirmoji signalizavusi skaitytoja taip pat naudojasi Tele2. Hmmm...

Prisijungiu prie Tele2 savitarnos, mėginu bendrauti su dirbtiniu intelektu aprūpinta „Rūta“. Nesusikalbame. Palieku žinutę „Kitų klausimų“ skyrelyje, ten parašyta, kad atsakymo sulauksiu per 5 darbo dienas. Tiek kantrybės neturiu, pirmadienį skambinu žmogiško intelekto esybei. Spaudžiu dvejetą, laukiu, sutinku, kad pokalbis bus įrašytas. Moteriškas balsas siūlosi padėti. Dėstau problemą kiek galėdamas paprasčiau. „Jokių svetainių mes neblokuojame“,- sako konsultantė. Pasvarsčiusi pasiūlo pasinaudoti stabilaus IP adreso funkcija, nes kai kurie verslininkai panašiais atvejais ja naudojasi, o kainuoja tik eurą per mėnesį, bet kada galima atsisakyti. Daugiau nieko padėti negali, pakartoja, kad svetainių neblokuoja.

Klausiu žinovų, ką mano apie stabilius IP adresus. Atsakymas kietas: „Grybai tie Tele2, nesupranta, ką kalba.“ Aš tai tikrai nesuprantu, bet nusprendžiu pasinaudoti konsultantės patarimu. Savitarnoje užsisakau stabilų IP adresą, dėl visa ko ištraukiu iš rozetės dėžutės su antenomis laidą, vėl įjungiu – veikia. Visas „Maratono laukas“ už eurą man atsiveria ir stabiliai laikosi. Per Tele2. O kitiems šio tiekėjo vartotojams – ne.

Toliau įvykiai kinta greitai ir viešai. Parašau feisbuke, ką galvoju, kyla šaršaliukas. Šiek tiek konstruktyvaus konflikto su vos juntamu patyčių prieskoniu perauga į mobiliojo operatoriaus hiperglobą. Per pusvalandį visi Tele2 vartotojai vėl gali skaityti pokalbius, straipsnius ir eiles „Maratono lauke“.

Tele2 atstovai asmeniškai ir tikrai žmoniškai padėkoja, kad mano atvejis padėjo aptikti ir išspręsti problemą, bet padėjęs tiek pastangų jaučiuosi nusipelnęs sužinoti daugiau apie jos šaknis. „Svetainės adresas atsitiktinai buvo pakliuvęs į blokuojamų svetainių sąrašą“,- gaunu paaiškinimą. O, įdomu, norėčiau sužinoti, kaip gi taip atsitinka. Rytą girdėjau, kad Tele2 jokių svetainių neblokuoja.

Prieš kurį laiką labai domėjausi atsitiktinumais. Skaičiau „Atsitiktinę Visatą“, net surengiau tarptautinę intelektualų diskusiją apie atsitiktinius įvykius, pakreipusius mūsų gyvenimus vienur ar kitur. Atsitiktinumai – tai rimta. Jeigu įvykio tikimybė – vienas iš milijono, ar jis laikytinas stebuklu? Ir štai – tinklaraštis atsitiktinai pakliuvo į sąrašą.

Kalbuosi su bičiuliu, prisilietusiu prie šio atvejo. „Žmogiška klaida“, - sako jis. Pats esu žmogus, kasdien klystu daugybę kartų. Koks klaidos pobūdis, mėginu suprasti. Girdžiu žodžius „tinklo problema“, „masinė ataka“, „nepaprastoji padėtis“, „žvalgybos“, „karo propaganda“, „pedofilija“.  Klausiu, ar kas nors ką nors atakavo iš mano svetainės. „Ne“, - atsako tvirtai. „Suklydome, atsiprašome.“ Vis tiek neaišku. Koks nors Tele2 žmogus palaikė „Maratono lauką“ pedofilų irštva ar grybų karo propagandos įrankiu? Kuo čia dėti dinaminiai ir stabilūs IP adresai?

Girdėjau, kad po Rugsėjo 11-osios išpuolio Niujorke keli amerikiečiai per klaidą pateko į sąrašą asmenų, neįleidžiamų į jokius lėktuvus. Niekuo dėti žmonės turėjo rimtesnių rūpesčių nei „Maratono lauko“ skaitytojai: iš sąrašo išbraukti galėjo tik keliolika institucijų bendru sutarimu. Bilietų pardavėjai turbūt geranoriškai konsultavo: „Pasikeiskite pasą, nes su esama tapatybe nepaskraidysite.“

„Maratono laukas“ – smulki žuvelė. Aptikęs formalų pranešimą, kad „svetainė atsisako susijungti“, dažnas jos lankytojas nesivargino niekam pranešti, tiesiog pasuko į kitus laukus. Ieškodamas teisybės sulaukiau patarimų kraustytis iš gūglo į nuosavus namus, taip būsią lengviau. Bet juk atsitiktinai į sąrašą galėjo patekti bet kuris kitas adresas. Atsitiktinumai aukų nesirenka. Gal koks nors nieko neįtariantis versliukas kasdien šitaip praranda klientų?  

Kafka paseno, dabar verta skaityti Peleviną. Rusas, bet geras. Prieš dešimtmetį „Snuff‘e“ išpranašavo karą Ukrainoje ir siūlė atsispausdinti Vikipediją. Jei norite žinoti tiesą. Neseniai išleistame „Transhumanism Inc.“ jis nupiešė Putino pokalbius su Šoigu ir diktatoriaus galą.  

Žmonės nuo grybų skiriasi tuo, kad vartoja metaforas.  

Knygose "Gyvenimas jų žodžiais" ir "Pasaulis jų akimis" rasite po 23 atrinktus, papildytus, pataisytus ir net niekur kitur neskelbtus Igno Staškevičiaus pokalbius iš esmėsTiesiai iš leidyklos. 

1 komentaras:

Dovydas rašė...

Aš iki šiol negaliu perskaityti interviu su Grossmanu ir Rūta Lee. Bet čia turbūt nesusijusi priežastis, nes svetainė pasiekiama.

Su Tele2 turėjau savo istoriją. Jie mms žinučių skaitymui turi atskirą svetainę "https://otp.mms.tele2.lt". Tos svetainės saugumo sertifikatas nustojo galioti pernai liepą ir mms žinučių skaitymas tapo nešifruotas, atviras visam pasauliui. Sugaišau 5 minutes, parašiau Tele2 suportui, pateikiau įrodymų, bet jie neteikė mano laiškui reikšmės. Mane patikino, kad Tele2 viskas veikia, jų svetainė saugi. Man, atseit, galbūt tereikia atnaujinti savo naršyklę arba išjungti antivirusinę. Apstulbęs nuo tokios nekompetencijos ir aplaidaus požiūrio į saugumą parinkau dar akivaizdesnių įrodymų, kad jie svetainės saugumas neveikia. Jie užsispyrę kartojo, kad jų pusėje viskas gerai. Susirašinėjau laiškais gal dvi dienas, bet jie net nepripažino, kad jų svetainė nesaugi. Nusispjoviau ir numojau ranka, negaišau daugiau savo laiko. Buvo gailą jų, kad jie tokie užsispyrę. Norėjau jiems padėti, o jie neįvertino. Bet po kokio mėnesio vėl gavau iš Tele2 numerio mms žinutę, ir patikrinęs, savo nuostabai, pamačiau, kad jie jau buvo sutvarkę savo svetainę. Matyt, mano laišką perskaitė kažkas suprantantis apie saugumą. Bet apie Tele2 man liko nuomonė kaip apie nekompetentingą kompaniją.