2011 m. gegužės 8 d., sekmadienis

Kurorto pusmaratonis kaupia jėgas






Druskininkų pusmaratonis per metus išliko sveikas, sustiprėjo ir išaugo. Šiemet pavieniui ar estafečių porose startavo beveik trys šimtai bėgikų. Dar ko ne šimtas apibėgo penkių kilometrų ratą. Stebėdamas „miniuko“ nugalėtojo finišą ne vienas pusmaratoniui apšilinėjantis sportininkas stvėrėsi už galvos: kelios dešimtys stajerių būtų galėję lengvai aplenkti Egidijų Markūną iš Elektrėnų ir skuosti savo distanciją su 5 km nugalėtojo taure rankose. Deja, šaukštai popiet – Olimpinės dienos pavyzdžiu, kai apšilimui prieš pagrindinį nuotolį bėgama mylia, čia niekas nepasekė.

Antrą kartą surengtos varžybos pretenduoja pavadinime prisikabinti žodį „tarptautinis“. Pernai lietuviams nosis nušluostė pasipinigauti atskubėjęs baltarusis. Šįkart labai stiprių varžovų iš užsienio nei vyrams, nei moterims nepasirodė, Aliaksejus Chamadanovas iš Gudijos tenkinose antra vieta. Mūsiškių mėgėjų minion panūdę integruotis lenkai turėjo ieškotis vertėjų: jokių komandų ar paaiškinimų užsienio kalbomis nesigirdėjo. Vis dėlto pasiklydusiųjų nepastebėjau – susiorientavo ir išdidūs kaimynai, ir Nyderlandų Karalystės ambasadorius Lietuvoje Joepas Wijnandsas su sūnumi, ir kiti svečiai.

Druskininkų pušynai būtų ideali vieta bėgimo varžyboms jei ne duobėmis ištrupėję dviračių takai. Pastarieji rinkimai turbūt sutrukdė jų atnaujinimą sezono pradžiai. Trasoje klupinėjo visi, o tiesiai iš dvylikos valandų ultra bėgimo Lenkijoje į gydyklų miestą atvažiavęs Piotras Silkinas net nusibrozdino ranką. Ultrininkams, įgudusiems žingsniais skusti tako paviršių, šitokia danga ypač pavojinga.

Tik atsitiktinai nugirdau, kad šiųmetinis maršrutas apaugo bulvarinėmis intrigomis. Pasirodo, rengėjai buvo suderinę su savivaldybės klerkais kitokią trasą su starto finišo zona miesto centre. Tačiau dėl asmeninių rietenų paskutinėmis dienomis planus teko keisti, grįžtant prie pernykštės vietos. Dalyviai dėl to per daug nenukentėjo: centrinė gatvė gal išgelbėtų nuo grūsties siaurokame starto take, tačiau didžioji trasos dalis turbūt būtų likusi ta pati. Gaila tik Stano – jis būtų sulaukęs gausesnio gerbėjų būrio.

Daina apie besisukančius debesis pragiedrijo dangų, ir finišuojant termometras jau rodė 22 laipsnius. Man pačiam tai - vėlyvas plentinių varžybų sezono atidarymas. Per žiemą pasunkėjęs keturiais kilogramais atbėgau keturiomis minutėmis lėčiau negu pernykštėje pekloje. Tačiau nuotaika superinė – priešaky vasara!

Renginys neabejotinai pavyko. Šitiek dalyvių nesitikėjo ne tik pikčiurnos komunalininkai, bet ir patys organizatoriai, pritrūkę dovaninių marškinėlių. Bėgančiuosius ragino būgnus mušantys jaunuoliai, visi finišavusieji gavo tikrus medalius. Gretimo lietuviškų patiekalų restorano merginos vos spėjo suktis. Prisišliejęs prie Vilniaus maratono Druskininkų pusmaratonis kitąmet gali nudžiuginti išties tarptautinio lygio svetingumu.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Pusmaratonis buvo geras - gausus burys bendraminčių, atbudusęs pavasaris, besišypsantys veidai, geras organizatorių darbas.
Sudalyvavau avantiuristiškai - nors vaikštau beveik šlūpčiodamas, bet bėgant nereikėjo net dantų sukast....:) Tiesa, rezultatas septyniomis minutėmis blogesnis už pernykštį, bet nuotaika gera, pakili. Manau, kad pavyks iš inercijos sudalyvaut ir Nidos šimtinėje, kad ir su sveika tik pusantros kojos...:)
Druskininkų bėgimas maloniai geras, bet gi ateinatis Nidos - įstabiai nuostabus puikiausių bendraminčių bury, šauniausios kompanijos apsupty.....

Dovydas Sankauskas rašė...

Puikus renginys, bet vieną pastabą turiu. Starto ir finišo linmijos turi būti aiškiai pažymėtos. Taip aiškiai, kad bėgikui nereikėtų galvoti kur tas finišas. Šį kartą viena šalia kitos per 30 metrų stovėjo dvi pripūstos arkos - viena startui, o kita finišui. Mačiau nemaža bėgikų, kurie atbėgdavo iki startinės arkos ir sustodavo. Tik sirgaliams paaiškinus, kad reikia iki finišo bėgti iki sekančios arkos dar 30 metrų, jie vėl pradėdavo bėgti ir nubėgdavo likusius metrus, taip parrasdami mažiausiai 5 sekundes.

Begimo trasoje viskas tyriu būti taip aišku, kad ir norėdamas nesuklysi. Tokios žioplos klaidos linkiu ateityje išvengti.

O šiaip renginys puikus. Apskritai Martinkos organizuojami renginiai yra patys geriausiai organizuoti renginiai Lietruvoje.