2010 m. sausio 18 d., pirmadienis

Jums - papildų? Primum non nocere!
















Kol žmogus ruošiasi pirmajam maratono krikštui, jį vargina mintys apie bėgimo avalynę, mitybą, treniruočių krūvius. Kai magiška distancija įveikta, pergalė aplaistyta, o medalis parodytas visiems bendradarbiams ir giminaičiams, į širdį ima skverbtis tuštuma su klausimu: kas toliau? Ją užkišti gali tik planas dėl antro, dar geresnio maratono.

Geresnio – reiškia, greitesnio. Norisi nubėgti per užsibrėžtą laiką, laimėti amžiaus grupėje, aplenkti pasipūtėlį pažįstamą, susikvalifikuoti Bostonui ir t.t. Štai tuomet pradeda suktis mintys apie stebuklingas piliules, kurios padėtų siekti naujos svajonės.

Prieš pradėdamas žarstytis pavadinimais ir dozėmis, pasiremsiu pirmuoju aukščiau paminėtu Hipokrato principu ir peržvelgsiu juodąją chemijos pusę. Žinodami, kas yra dopingas, kaip ir su kuo jį valgo, galėsime teisingiau apsispręsti dėl to, kas galėtų būti naudinga maratonininkui.

Maratono laukuose pastaruosius porą metų didelių dopingo skandalų nesigirdi. Diskvalifikuoja sprinterių žvaigždes Justiną Gatliną ir Marion Jones, su EPO pagauna ultra triatlonininkų čempionę Niną Kraft, atima titulus iš Tour de France nugalėtojų bei pretendentų, o stajeriai neužkliūva?

Ne visai. 2005-ųjų Pekino maratono nugalėtoja kinė Sun Yingjie, vartojusi androsteroną, tik šį mėnesį grįžo ruoštis Olimpinėms žaidynėms po 2 metų diskvalifikacijos. Halina Karnatsevič pernai diskvalifikuota ir neteko 8 000 USD po to, kai nugalėjo Minesotos maratone liepos mėnesį. Mums gerai pažįstama serbė Olivera Jevtič, aplenkusi Živilę Balčiūnaitę Europos čempionate Geteborge, dėl aptikto pseudoefedrino prarado 45 000 USD už trečią vietą Niujorke 2002-aisiais.

Galiausia, šių metų naujienos: kovo 20-ąją ne varžybų metu atliktu testu pagauta rusė Liubov Denisova. Dukart laimėjusi Los Andželo maratoną, Honolulu trasos rekordininkė, pasirodo, vartojo testosteroną ir prostanozolą.

Honolulu maratono direktorius paskelbė, kad daugiau niekada nekvies šios sportininkės į Havajus, o Nike pagrasino kelti ieškinį dėl reklamos sutarties įsipareigojimų nevykdymo. L. Denisovos agentas A.Baranovas aiškino, kad silpnai pramokusi anglų kalbos rusė papildus internete rinkosi pagal kainą ir, imdama pigiausius Orasten -E, įkliuvo.

Taigi, peršasi išvada, kad profesionaliajame maratone piktnaudžiauja merginos ir, daugiausia, vyriškais hormonais.

Teoriškai medžiagas, kurios galėtų efektyviai padėti siekti rezultatų ( juk dažnai mėgėjams maratonas reiškia dar daugiau, nei profesionalams – ne tik pinigus) galima skirstyti į tris grupes: anabolikai, stimuliatoriai ir deguonies nešėjai. Šiame straipsnyje minėti draudžiami preparatai priklauso būtent joms.

Kituose straipsniuose mėginsiu panagrinėti, kokių teigiamų ar neigiamų efektų sukelia kiekviena grupė bei ką gali saugiai ir legaliai pasirinkti bėgimo mėgėjai.

Komentarų nėra: